Dżem agrestowy: 8 przepisów

Dżem agrestowy: 8 przepisów

Zanim zaczniesz robić dżem, ważne jest, aby zwrócić uwagę na to, że nie wszystkie jagody agrestu nadają się do tego. Aby smak gotowego przysmaku nie zawiódł domowników, wybierz tylko dojrzałe, gęste jagody. Niedojrzały agrest zepsuje walory smakowe gotowego dżemu, a przejrzały agrest straci swój kształt podczas gotowania, co negatywnie wpłynie na wygląd gotowego produktu.

Kupując jagody, zwracaj uwagę na ich jakość. Agrest ze śladami pleśni, śladami psucia się lub zarażenia pasożytami nie nadaje się na dżem! Jagody te są uważane za niezdatne do spożycia i mogą powodować poważne zatrucie pokarmowe.

Jak gotować dżem agrestowy: przepisy kulinarne

Po zakupie i uporządkowaniu jagód pojawia się pytanie – jak ugotować dżem agrestowy. Istnieje wiele przepisów na ten przysmak. Jednak najpopularniejsze to:

Klasyczny dżem agrestowy

Chociaż ten przepis jest znany wielu doświadczonym gospodyniom domowym, nie można go pozostawić bez opieki. Mimo prostoty przygotowania i braku dodatkowych składników, jej smak zachwyci każdego członka rodziny, a jej dobroczynny skład nasyci organizm witaminami, co jest szczególnie ważne w mroźnej zimie.

Aby zrobić klasyczny dżem agrestowy, potrzebujesz tylko trzech składników:

  • 500 g dojrzałego agrestu.
  • 500 g cukru.
  • Woda oczyszczona.

Przygotowanie tego przysmaku nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych i składa się z następujących kroków:

  1. Przed przystąpieniem bezpośrednio do przygotowania dżemu należy zacząć przygotowywać jagody. Cały agrest wlać do dowolnego naczynia (misy, rondla lub miski), napełnić zimną wodą i dokładnie umyć, uważając, aby nie uszkodzić integralności jagód.
  2. Posortuj umyte jagody, usuwając niedojrzały lub zepsuty agrest. Następnie odetnij ogony i ponownie opłucz jagody.
  3. Po umyciu agrestu można przejść do kolejnego etapu gotowania. Wlej je do głębokiego rondla i dodaj tyle wody, aby przykryć wszystkie jagody. Rondel stawiamy na małym ogniu i doprowadzamy do wrzenia mieszając drewnianą łyżką. Pomoże to zapobiec przyklejaniu się preformy do dna doniczki, co z kolei negatywnie wpłynie na smak gotowego produktu.
  4. Po ugotowaniu dodaj na patelnię określoną ilość cukru z agrestu i ponownie zagotuj preparat, pamiętając o ciągłym mieszaniu i usuwaniu piany.
  5. Po ugotowaniu zdejmij dżem z ognia i zalej nim przygotowane szklane słoiki. Słoiki na dżem należy nie tylko dokładnie umyć, ale także wysterylizować. Pomoże to zachować świeżość przysmaku przez kilka lat.

Gdy dżem zostanie przelany do słoików, przykryj go pokrywkami i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.

Po spróbowaniu dżemu przygotowanego według tego przepisu nie możesz już go odmówić. Bogaty smak i apetyczny aromat podbiją każdego członka rodziny i zachwycą każdą herbacianą imprezę przez całą zimę.

Dżem agrestowy bez gotowania

Te gospodynie domowe, które nie lubią zbyt długo stać przy piecu, z pewnością docenią ten przepis. Wybierając go nie musisz zbyt długo gotować dżemu i dbać o to, aby przysmak nie przypalił się na dnie patelni. Jednocześnie główną zaletą tego przepisu jest zachowanie maksymalnej ilości witamin, makro- i mikroelementów zawartych w agrescie. Pomoże Ci to uzyskać najbardziej przydatny produkt bez poświęcania zbyt wiele czasu i wysiłku.

Zanim zaczniesz gotować, przygotuj następujące składniki:

  • 1 kg dojrzałego agrestu.
  • 1,3 kg cukru pudru.
  • 3 średnie pomarańcze.

Kroki gotowania:

  1. Powinieneś zacząć od przygotowania agrestu. Jagody, które mają ślady pleśni, zgnilizny lub pasożytów, usuń, oczyść je z resztek, ogonków i dokładnie umyj pod zimną bieżącą wodą. Upewnij się, że do dżemu nie dostały się zielone jagody. Obecność dużej liczby niedojrzałych owoców doprowadzi do pogorszenia właściwości smakowych gotowego dania.
  2. Agrest położyć na czystym ręczniku i lekko osuszyć. Gdy agrest schnie, przygotuj owoce cytrusowe. Umyj je dokładnie pod bieżącą wodą, usuwając wszelkie zabrudzenia i pokrój na kliny.
  3. Należy pamiętać, że skórka nie jest usuwana podczas przygotowywania pomarańczy. Nada niezwykłego, przyjemnego posmaku gotowemu dżemowi i sprawi, że będzie naprawdę wyjątkowy.
  4. Po przygotowaniu agrestu i pomarańczy zacznij je siekać. Zrób to za pomocą maszynki do mięsa lub domowego blendera. Wynik powinien być czysty.
  5. Nie mieszać pomarańczy i agrestu podczas krojenia.
  6. Wymieszaj przeciery owocowo-jagodowe w odpowiednim pojemniku i dodaj określoną ilość cukru. Mieszaj miksturę drewnianą łyżką i pozostaw do zaparzenia na 2-3 godziny.
  7. Po określonym czasie dżem można uznać za gotowy. Podziel go na czyste słoiki, zamknij szczelnie pokrywkami i przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu.

Smak tego przysmaku będzie znacząco odbiegał od walorów smakowych jego klasycznej odmiany. Nie można jednak powiedzieć, że cytrusy zepsują smak przysmaku. Agrest i pomarańcza dobrze ze sobą współgrają i tworzą niesamowity duet, który zachwyci nawet najbardziej wybrednego smakosza.

Dżem carski

Chyba co druga gospodyni domowa słyszała o wyjątkowości tego przepisu. Ugotowany z nią dżem ma atrakcyjny wygląd, gęstą konsystencję i wyśmienity, bogaty smak. Wypróbuj ten dżem przynajmniej raz, a nie będziesz mógł go odmówić.

Królewski dżem agrestowy

Pomimo swojej głośnej nazwy, do przygotowania dżemu królewskiego używa się zwykłych składników. Aby go przygotować, będziesz potrzebować:

  • 1,5 kg cukru pudru.
  • 1 kg agrestu.
  • 3 gałązki wiśni.
  • 500 ml oczyszczonej wody.

Przyjmując określoną ilość składników gospodyni będzie mogła przygotować tylko 1,5 litra dżemu. W razie potrzeby kwota ta może zostać zwiększona. Weź dwa lub trzy razy więcej agrestu, cukru, gałązek wiśni, wody, a ilość gotowego produktu wzrośnie.

Przygotowując dżem królewski, musisz wykonać następującą sekwencję czynności:

  1. Przygotuj agrest, opłukując je w misce zimnej wody i obcinając ogonki. Nie zapomnij usunąć zepsutych jagód, ponieważ ich obecność zepsuje smak dżemu.
  2. Gdy agrest zostanie umyty i lekko wysuszony, usuń nasiona z każdej jagody. Pokrój i zasiaj każdą jagodę za pomocą czystej spinki do włosów lub drutu.
  3. Po usunięciu nasion agrest ponownie opłucz zimną, oczyszczoną wodą i przenieś do pojemnika, którego objętość będzie odpowiadała ich liczbie.
  4. Pozostaw jagody na chwilę i zacznij przygotowywać liście wiśni. Zerwij je z gałęzi i dokładnie spłucz pod bieżącą wodą.
  5. Agrest przełożyć do rondla nadającego się do gotowania. Połóż liście wiśni na wierzchu i napełnij puste miejsce określoną ilością wody.
  6. Pozostaw obrabiany przedmiot do zaparzenia na noc, przykrywając go pokrywką. Pomoże to zapobiec przedostawaniu się kurzu i innych zanieczyszczeń.
  7. Rano usuń liście wiśni, wlej wodę z rondla do osobnego pojemnika i zagotuj z niego syrop cukrowy. Aby to zrobić, dodaj określoną ilość cukru do płynu, dokładnie wymieszaj i gotuj przez 5-7 minut po ugotowaniu.
  8. Nie zapominaj, że syrop musi być stale mieszany podczas gotowania.
  9. Gdy syrop będzie gotowy, zalej agrest i odstaw na 3 godziny. W tym czasie jagody są moczone i gotowe do gotowania.
  10. Po określonym czasie podpal przedmiot, gotuj przez około 10-15 minut i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
  11. Powtórz procedurę jeszcze 3 razy.
  12. Po ostatnim zagotowaniu wlej gorący dżem do słoików i zwiń.

Agrestowy Dżem Bananowy

Dla niektórych połączenie agrestu z bananem może wydawać się odważną decyzją. Jednak mogą tak myśleć tylko ci, którzy nigdy nie skosztowali tego niezwykłego przysmaku. Delikatny banan w połączeniu z agrestem i przyprawami tworzy niesamowity, delikatny i jednocześnie jasny smak, który przypadnie do gustu zarówno dorosłym, jak i dzieciom.

Aby zrobić dżem, potrzebujesz następujących składników:

  • 1 kg agrestu.
  • 1 kg cukru (w razie potrzeby ilość cukru można zmniejszyć).
  • 2 duże banany.
  • 2 laski cynamonu.
  • 4 pąki goździków.

Gotowanie smakołyków według proponowanego przepisu składa się z następujących etapów:

  1. Jagody agrestu przygotuj, dokładnie wypłukując je w misce z czystą wodą, pamiętając o wyrzuceniu zepsutych jagód. Jeśli po pierwszym płukaniu woda jest zbyt brudna, spuść ją i powtórz procedurę.
  2. Po wypłukaniu odetnij ogony i usuń niedojrzały agrest.
  3. Agrest umieścić w dowolnym pojemniku o odpowiedniej wielkości i rozgnieść drewnianą łyżką.
  4. Odłóż puree z agrestu i zacznij przygotowywać banana. Odklej go, a następnie pokrój w małe kółka ostrym nożem.
  5. Gdy banan zostanie posiekany, zalej nim agrest, dodaj ilość cukru wskazaną w przepisie i dokładnie wymieszaj.
  6. Przykryj obrabiany przedmiot gazą lub cienkim, czystym ręcznikiem, a następnie pozostaw na 2–2,5 godziny.
  7. Po tym czasie dodaj przyprawy do mieszanki owoców i jagód, dobrze wymieszaj i umieść na kuchence.
  8. Gdy dżem dobrze się zagotuje, należy go gotować przez kolejne 5-7 minut, a następnie usunąć cynamon i goździki łyżką cedzakową. W tym czasie dżem nabierze lekkich, pikantnych nut, co poprawi jego smak i aromat.
  9. Zdejmij gotowy smakołyk z ognia, wlej do słoików i zamknij wysterylizowanymi pokrywkami.

Ten przysmak można wykorzystać zarówno do robienia słodkich kanapek, jak i jako nadzienie do słodkich wypieków. Ponadto może stanowić uzupełnienie porannej owsianki, twarogowego deseru i wielu innych słodkich dań. Jednocześnie jego walory smakowe i przyjemny zapach poprawią smak znanych produktów i zachwycą każdego domownika czy gościa.

Dżem ze szmaragdowego agrestu

Ten niezwykły dżem jest bardzo popularny, co można łatwo wytłumaczyć nie tylko niesamowitymi właściwościami smakowymi, ale także niesamowitym szmaragdowym kolorem. To pojawienie się szmaragdowego dżemu skłania do chęci jego spróbowania.

Dżem ze szmaragdowego agrestu

Aby zrobić szmaragdowy dżem agrestowy, przygotuj następujące składniki:

  • 150 g cukru pudru.
  • 350 g dojrzałego agrestu.
  • 50 ml oczyszczonej wody.
  • 2 krople esencji cytrusowej.
  • Trochę barwników spożywczych.

Dżem szmaragdowy przygotowywany jest według specjalnej receptury:

  1. Dokładnie opłucz jagody pod bieżącą wodą, usuwając kurz i inne zanieczyszczenia. Wyrzuć zepsute lub niedojrzałe owoce podczas mycia. Takie jagody nie powinny dostać się do dżemu.
  2. Po opłukaniu agrestu wlej je do emaliowanego rondla, który jest nieco większy niż agrest. Do jagód dodać granulowany cukier i wodę, a następnie podpalić.
  3. Doprowadź do wrzenia na średnim ogniu. Gdy dżem dobrze się zagotuje, gotuj przez kolejne 10 minut.
  4. Niektóre agresty mogą pękać podczas gotowania. Nie martw się – nie wpłynie to na właściwości smakowe dżemu.
  5. Po określonym czasie dodaj jasnozielony barwnik do obrabianego przedmiotu, dokładnie wymieszaj i gotuj masę przez kolejne 2-3 minuty.
  6. Wlej smakołyk do słoików, trzymając go chłodnym, i zwiń pokrywki.

Po schłodzeniu przechowuj dżem w ciemnym miejscu, przestrzegając reżimu temperaturowego. Narażenie na wysokie temperatury spowoduje uszkodzenie przedmiotu obrabianego i będzie po prostu musiał zostać wyrzucony.

Dżem agrestowo-pomarańczowy

Ten przepis na dżem agrestowy z dodatkiem pomarańczy przypadnie do gustu nawet najbardziej kapryśnym smakoszom. Subtelne cytrusowe nuty i przyjemny aromat sprawią, że delikatność będzie wyrafinowana i niecodzienna, a lekka kwaskowatość doda świeżości gotowemu produktowi. To jednak nie wszystko. Głównym sekretem popularności tego dżemu jest obecność w jego składzie orzechów włoskich. To on sprawia, że ​​ten delikates jest pikantny i niepowtarzalny w smaku.

Aby zrobić dżem według tego przepisu, potrzebne będą następujące składniki:

  • 1 kg agrestu.
  • 1 kg cukru pudru.
  • 2 duże pomarańcze.
  • 400 g orzechów włoskich.

Przygotowanie tego dżemu agrestowego składa się z następujących kroków:

  1. Agrest opłucz pod bieżącą, zimną wodą. Odetnij ogon z każdej jagody i ponownie umyj.
  2. Pamiętaj o dokładnym zbadaniu agrestu. Wyrzuć jagody ze śladami zepsucia. Ich obecność zepsuje smak i jakość gotowego przysmaku.
  3. Zacznij przygotowywać pomarańcze. Umyj je w czystej wodzie i obierz skórkę z każdego cytrusa.
  4. Zmiel skórkę cytrusów na drobnej tarce i posiekaj miąższ w dowolny dogodny sposób.
  5. Posiekaj orzechy włoskie. Aby to zrobić, możesz użyć wałka do ciasta lub specjalnego popychacza.
  6. Po przygotowaniu wszystkich składników przekręć je w maszynce do mięsa i dokładnie wymieszaj.
  7. Wlej powstałą mieszaninę określoną ilością cukru, dobrze wymieszaj i na średnim ogniu. Doprowadzić miksturę do wrzenia, cały czas mieszając drewnianą łyżką.
  8. Po ugotowaniu gotuj przedmiot przez kolejne 2-3 minuty i zdejmij z ognia. W tym czasie agrest i pomarańcza zdążą wypuścić sok, a cukier całkowicie się rozpuści.

Dżem jest gotowy. Wlej do przygotowanych wcześniej słoików i zwiń pokrywki.

Dżem według tego przepisu można stosować jako samodzielny przysmak lub stosować jako nadzienie do wypieków lub domowych deserów twarogowych.

Dżem agrestowy z orzechami

Wykonanie tego przepisu może zająć dużo czasu. Jednak po spróbowaniu każda gospodyni domowa zrozumie, że wynik był wart wysiłku.

Zanim zaczniesz gotować, przygotuj:

  • 0,5 kg agrestu.
  • 1 kg cukru.
  • 300-350 g orzechów włoskich.
  • 500 ml oczyszczonej wody.
  • Mały anyż.

Przygotowanie:

  1. Usuń szypułki z każdej jagody agrestu, a następnie dokładnie opłucz w misce z zimną wodą. W razie potrzeby powtórz procedurę.
  2. Połóż czyste jagody na ręczniku lub kawałku materiału, który dobrze wchłania wilgoć i pozwól mu lekko wyschnąć.
  3. Po wyschnięciu agrestu zacznij usuwać nasiona. Pokrój każdą jagodę ostrym nożem i ostrożnie usuń nasiona. Można to zrobić za pomocą zwykłej spinki do włosów lub małego drutu.
  4. Odłóż agrest i zacznij przetwarzać orzechy włoskie. Obierz jądro i połam orzechy na małe kawałki.
  5. Kolejny etap przygotowań można nazwać najtrudniejszym, ale nie można go pominąć. Umieść po jednym małym kawałku orzecha w każdym agrescie. Staraj się robić to tak ostrożnie, jak to możliwe, aby nie naruszyć integralności jagód.
  6. Gdy orzechy znajdą się w agrescie, zacznij przygotowywać syrop cukrowy. Wymieszaj cukier i wodę we wskazanych ilościach, dobrze wymieszaj i umieść miksturę na kuchence. Zagotuj syrop na małym ogniu, mieszając go drewnianą łyżką. Gdy syrop się zagotuje, a cukier całkowicie się rozpuści, zdejmij go z ognia.
  7. Agrest nadziewany orzechami włożyć do naczynia nadającego się do gotowania dżemu i polać syropem cukrowym. Pozostaw obrabiany przedmiot na 12 godzin w ciemnym i chłodnym miejscu. Może to być lodówka lub chłodna spiżarnia.
  8. Po upływie określonego czasu połóż rondel z dżemem na kuchence, dodaj do niego anyż i zagotuj preparat na średnim ogniu.
  9. Gdy dżem się zagotuje, usuń z niego anyż, gotuj przez kolejne 10-12 minut.
  10. Dżem agrestowo-orzechowy jest gotowy. Pozostaje tylko wlać go do półlitrowych, wysterylizowanych słoików i zamknąć pokrywkami.

Szybki przepis

Trudno znaleźć taką gospodynię, która choć raz nie chciałaby maksymalnie skrócić czasu gotowania danej potrawy. Jeśli zamierzasz ugotować dżem agrestowy i nagle zdasz sobie sprawę, że teraz doświadczasz podobnego pragnienia, zwróć uwagę na ten przepis. Decydując się na gotowanie na nim dżemu agrestowego można maksymalnie skrócić czas gotowania. Co więcej, wynik przekroczy wszelkie oczekiwania!

Szybki przepis na dżem agrestowy

Kiedy zaczniesz robić szybki przepis na dżem agrestowy, weź te składniki:

  • 600 g agrestu.
  • 500 g cukru.
  • 100 ml oczyszczonej wody.

Wykonanie pięciominutowego dżemu składa się z kilku etapów:

  1. Agrest przygotuj obierając szypułki i spłukując w czystej, chłodnej wodzie. Użyj głębokiego durszlaka, aby uniknąć zmiażdżenia jagód.
  2. Agrest włożyć do odpowiedniej miski i posypać 250 g cukru.
  3. Włóż przedmiot do lodówki na 2-3 godziny i trochę odpocznij. W tym czasie agrest wypuści sok, w którym rozpuści się większość cukru.
  4. Po 2-3 godzinach wlej obrabiany przedmiot do pojemnika przygotowanego do gotowania, dodaj określoną ilość wody do jagód i na małym ogniu.
  5. Doprowadź dżem do wrzenia bez zwiększania ciepła i dodaj pozostały cukier granulowany. Dokładnie wymieszaj jagody, uważając, aby ich nie uszkodzić.
  6. Gotuj mieszaninę przez 5 minut, a następnie zdejmij z ognia.

Dżem agrestowy jest gotowy. Wystarczy wlać go do słoików i zwinąć wieczka.

Dżem agrestowy można spożywać bezpośrednio po przygotowaniu. Stanie się wspaniałym przysmakiem podczas wieczornego lub porannego picia herbaty i zachwyci każde gospodarstwo domowym wykwintnym smakiem i wyrafinowanym aromatem.

Zasady przechowywania dżemu

Po przygotowaniu dużej ilości dżemu agrestowego powinieneś zrozumieć, jak go prawidłowo przechowywać. Aby smak i właściwości zdrowotne smakołyku pozostały niezmienione, przestrzegaj kilku prostych zasad:

  1. Warunki temperaturowe. Temperatura w pomieszczeniu, w którym przechowywany jest dżem, nie powinna przekraczać 20 stopni Celsjusza. Nieprzestrzeganie tej zasady doprowadzi do zakwaszenia smakołyku. Należy pamiętać, że zbyt niskie temperatury mogą również negatywnie wpłynąć na jakość dżemu. Jeśli temperatura powietrza spadnie poniżej 5 stopni Celsjusza, dżem może pokryć się cukrem. Jednocześnie w niektórych przypadkach zmienia się nie tylko konsystencja gotowego produktu, ale także jego aromat, a nawet smak, co wskazuje na niedopuszczalność jego stosowania.
  2. Brak światła. Bezpośrednie światło słoneczne może zepsuć smakołyk. Dlatego zaleca się przechowywanie dżemu w piwnicy lub spiżarni. Światło rzadko wpada w te miejsca.
  3. Właściwe sąsiedztwo. Przy przechowywaniu dżemu otwartego należy ograniczyć jego kontakt z ostrymi, nieprzyjemnymi zapachami. Na przykład dżem, który stał obok ryby przez kilka dni, będzie po prostu nie do zjedzenia.

Dżem, podczas przechowywania którego przestrzegane są wszystkie zalecenia, uważa się za zdatny do spożycia w ciągu 24 miesięcy. Pamiętaj – wysokie temperatury lub wystawienie na bezpośrednie działanie promieni słonecznych może kilkukrotnie skrócić trwałość smakołyku i doprowadzić do jego szybkiego zepsucia. Jeśli zauważysz nieprzyjemny zapach, nietypowy smak lub inne oznaki pogorszenia jakości produktu, przestań go używać. Spożycie takiego dżemu może spowodować zatrucie jelitowe, które będzie wymagało leczenia ambulatoryjnego.

Ciekawostki o agrescie

Agrest jest uważany za jedną z najpopularniejszych jagód. Krzewy tej rośliny znajdują się, jeśli nie na każdym, to na co drugim letnim domku i osobistej działce. Nawet bez szczególnej opieki roślina corocznie produkuje dużą liczbę jagód, które z kolei są szeroko stosowane nie tylko w kuchni, ale także w medycynie ludowej. A jeśli wszystkie doświadczone gospodynie domowe wiedzą o korzystnych właściwościach i metodach używania agrestu, to tylko nieliczne znają następujące fakty:

  1. Brytyjczycy nazywają agrest „gooseberry”, Białorusini nazywają go „agrestem”, a na terytorium współczesnych Niemiec nazwa tej rośliny brzmi jak „cierń Chrystusa”.
  2. Agrest jest blisko spokrewniony z porzeczkami.
  3. W starożytności o agrescie wiedzieli tylko mieszkańcy krajów europejskich. To na ich terytorium roślina ta rosła na wolności iw ogromnych ilościach.
  4. Dopiero w XIII wieku można było uprawiać agrest. Francuzi to zrobili.
  5. We Francji agrest był używany nie tylko do słodkich potraw. Często widywano go w zupach lub sosach.
  6. Holandia i Niemcy dowiedziały się o agrescie dopiero w XVII wieku.
  7. Agrest jest liderem wśród jagód pod względem zawartości kalorii. Jego zawartość kalorii wynosi 44 kalorie na 100 g.
  8. W niedojrzałej postaci agrest jest w stanie chronić organizm ludzki przed skutkami promieniowania.

Jeśli nie miałeś czasu na spróbowanie dżemu agrestowego, nie powinieneś tracić ani minuty. Wybierz jeden z proponowanych przepisów, zacznij przygotowywać smakołyk i ciesz się jego niezapomnianym smakiem. Uwierz mi: raz tego doświadczyłeś, nie będziesz mógł odmówić tego wyjątkowego produktu!

Alicja Kowalczyk
Edytor serwisu
Rate author