Kawa cynamonowa: korzyści zdrowotne i szkody

Korzyści i szkody wynikające z kawy cynamonowej

Na świecie są setki milionów miłośników kawy. Wiele osób nie wyobraża sobie poranka bez orzeźwiającego napoju. Jednak z biegiem czasu kawa przygotowywana według tradycyjnej receptury traci swoją dawną atrakcyjność. Mała porcja cynamonu może nie tylko odmienić klasyczny napój, taki dodatek sprawi, że jego smak będzie jaśniejszy i bardziej intensywny.

Oprócz poprawy walorów gastronomicznych, cynamon w połączeniu z kawą poprawi Twoje samopoczucie i rozweseli. Nawet lekarze zgadzają się, że ten duet jest dobry dla zdrowia, jeśli dana osoba nie ma przeciwwskazań. To nie przypadek, że zwolennicy zdrowego stylu życia od dawna włączają kawę cynamonową do swojej codziennej diety. Dlatego jest powód, aby mówić o zaletach napoju z cynamonem i cechach jego przygotowania. Rzeczywiście, dzisiaj głównym priorytetem większości obywateli jest ich własne zdrowie.

Skład i zawartość kalorii

Na początek chciałbym powiedzieć kilka słów o cynamonie. To jedna z najpopularniejszych i najbezpieczniejszych przypraw uprawianych w krajach o klimacie tropikalnym. W produkcji przypraw nadal stosowana jest stara technologia, która docelowo umożliwia uzyskanie produktu o wartościowym składzie chemicznym. Różni producenci dostarczają dziś cynamon na rynek światowy, ale cejlońskie odmiany przypraw są bardzo poszukiwane. Co ciekawe, gdy napój kawowy wchodzi w interakcję z przyprawą, aktywują się substancje, które mają korzystny wpływ na organizm człowieka.

Ziarna kawy są uważane za wyjątkowy produkt naturalny, ponieważ zawierają:

  • w ogromnej ilości aminokwasów, w tym niezbędnych;
  • białka roślinne;
  • złożone związki organiczne;
  • alkaloidy;
  • olejki eteryczne.

Najważniejszym aktywnym składnikiem ziaren kawy jest trygonelina, która należy do grupy alkaloidów. Podczas obróbki cieplnej pierwiastek ten zamienia się w pirydynę, która nadaje napojowi specyficzny aromat. Ponadto podczas przygotowywania napoju trigonelina wchodzi w interakcję z niacyną, a związek ten zapewnia obecność witaminy B3 w gotowym napoju.

Skład cynamonu jest bardziej złożony. Przyprawa to 60% aldehyd cynamonowy i 18% eugenol. Również w składzie przypraw obecne są:

  1. Retinol (witamina A).
  2. Tokoferol, który zapewnia syntezę hormonów płciowych i wspomaga układ odpornościowy.
  3. Witamina B3, niezbędna dla prawidłowego stanu układu nerwowego.
  4. Witamina D, niezastąpiony budulec tkanki kostnej.
  5. Minerały magnez i potas są niezbędne dla tkanki mięśniowej, naczyń krwionośnych i serca.
  6. Taniny, które są naturalnymi środkami antyseptycznymi.
  7. Skrobie, które mają pozytywny wpływ na jelita.
  8. Olejki eteryczne, które tonizują ciało.

Oprócz tych składników pikantne laski cynamonu zawierają śluz i smołę.

Bogata kompozycja dwóch składników sprawia, że ​​napój kawowy z cynamonem jest niezwykle korzystny, jeśli jest spożywany z umiarem. Biorąc pod uwagę niską kaloryczność produktu, a pojemność energetyczna 100-gramowej porcji to zaledwie 40 kcal, osoby z problemami z wagą mogą go pić bez obaw.

Jak wybrać odpowiedni cynamon do kawy?

Zasada wyboru cynamonu do przygotowania pachnącego napoju nie różni się od podobnej procedury, którą wykonują gospodynie domowe przy wyborze przyprawy do innych celów kulinarnych. Chciałabym jednak od razu zwrócić uwagę na fakt, że na półkach naszych sklepów w torebkach z napisem „Cynamon” sprzedawana jest substancja bardzo niejasno przypominająca słynną przyprawę. Dlatego lepiej kupić taki produkt na rynku.

Najlepszą jakością, jak wspomniano wcześniej, jest cynamon cejloński. Prawdą jest, że sprzedawcy pikantnych towarów często próbują sprzedawać pod jej postacią kasję, która jest zrobiona z kory gatunków cynamonowca rosnącego w Indonezji lub Chinach. Chociaż kasja może zastąpić wysokogatunkowy cynamon, zawartość niebezpiecznej dla zdrowia kumaryny jest 100 razy wyższa niż w produkcie cejlońskim. W niektórych krajach kumaryna jest stosowana jako środek trujący do zwalczania gryzoni. Ten ważny punkt należy wziąć pod uwagę przy wyborze, w przeciwnym razie napój kawowy z pikantnym dodatkiem zamieni się w zagrażającą życiu truciznę.

A teraz kilka kryteriów, które pomogą Ci wybrać wysokiej jakości cynamon:

  1. Wygląd produktu. Najlepiej kupować przyprawę w postaci rurek, ponieważ w stanie zmielonym sprzedawcy najczęściej sprzedają tylko niskiej jakości kasję.
  2. Producent. Warto zapytać o miejsce, w którym produkt został wyprodukowany. Dziś można znaleźć przyprawę sprowadzoną z Izraela, Stanów Zjednoczonych, a nawet Niemiec. Ale drzewo cynamonowe nie rośnie w tych krajach, więc produkcji przypraw po prostu nie da się tam założyć.
  3. Najważniejszym wskaźnikiem jest koszt. Cynamon cejloński nie jest tani, a kasję można kupić w przystępnej cenie.
  4. Aromat prawdziwego cynamonu jest delikatny i ciepły ze słodkimi nutami. Cassia jest bardzo słodka, a jej aromat nie jest tak wyraźny jak oryginalnej przyprawy.
  5. Kolor. Wysokiej jakości laski cynamonu mają jednolicie jasnobrązowy kolor. Są lekko skręcone na końcach, przez co przypominają rogi. Cassia jest znacznie bardziej szorstka, a jej kolor nie jest taki sam na zewnątrz i wewnątrz. Cynamon cejloński jest cienki jak kartka papieru, czego nie można powiedzieć o kasji.

Pomocna wskazówka: Aby potwierdzić jakość cynamonu, możesz wykonać prosty test: nałóż kroplę jodu na tubkę przyprawy lub garść proszku cynamonowego. Cassia z takim efektem natychmiast nabierze ciemnoniebieskiego odcienia, a prawdziwy cynamon zmieni kolor na lekko niebieski.

Okres przechowywania laski cynamonu wynosi 1 rok, a mielona przyprawa zachowa swój niesamowity aromat i użyteczne właściwości tylko przez sześć miesięcy.

Zdrowotne właściwości kawy cynamonowej

Zdrowotne właściwości kawy cynamonowej

Ogólna korzyść

Napój kawowy uzupełniony cynamonem ma przyjemny smak. Nawet kilka łyków może pomóc złagodzić zmęczenie i napięcie nerwowe. Ze względu na wysoką zawartość dodatków mineralnych i ważnych witamin w składniku przyprawy taki koktajl ma następujący korzystny wpływ na organizm:

  • aktywuje aktywność mózgu;
  • poprawia funkcjonowanie układu pokarmowego;
  • normalizuje poziom cukru we krwi i cholesterolu;
  • pozytywnie wpływa na pracę trzustki;
  • wzmacnia szkliwo, chrząstki i kości;
  • zwiększa siłę naczyń krwionośnych;
  • oczyszcza organizm z toksycznych produktów;
  • reguluje skład krwi;
  • stymuluje procesy metaboliczne;
  • hamuje apetyt;
  • zmniejsza ciśnienie;
  • łagodzi bolesne odczucia;
  • pomaga wzmocnić siły odpornościowe.

W połączeniu z cynamonem kawa wykazuje właściwości moczopędne, usuwając nadmiar płynów z organizmu. Oba składniki mają właściwości antybakteryjne, dzięki czemu dobrze oczyszczają jamę ustną z drobnoustrojów chorobotwórczych, eliminując nieprzyjemny zapach.

Ostatnie badania wykazały, że kawa z cynamonem, spożywana regularnie, blokuje gromadzenie się białka w tkankach mózgu, co prowokuje rozwój zmian zwyrodnieniowych. Dlatego ten napój jest przydatny dla osób starszych. Ale kawa cynamonowa jest dobra nie tylko dla starszego pokolenia. Zdecydowanie powinni z niego korzystać młodzi ludzie, niezależnie od płci. Zastanów się, jak orzeźwiający koktajl wpływa na przedstawicieli różnych płci i grup wiekowych.

Dla kobiet

Kobiety zdecydowanie powinny rano dodać trochę cynamonu do filiżanki aromatycznej kawy. W końcu płeć piękna nieustannie szuka sposobu na zachowanie młodości i atrakcyjności. Aby to osiągnąć, trudno znaleźć duet równie odpowiedni jak kawa cynamonowa. Napój jest przydatny dla kobiet, ponieważ tłumi uczucie głodu i aktywnie spala tłuszcz, a to pomaga zachować szczupłą sylwetkę. Należy również zwrócić uwagę na następujące pozytywne właściwości kawy cynamonowej:

  • hamuje procesy starzenia;
  • łagodzi bóle głowy i bóle menstruacyjne;
  • obniża ciśnienie krwi, co jest korzystne dla pacjentów z nadciśnieniem;
  • zwiększa popęd seksualny.

Osobno chciałbym zauważyć, że ze względu na obecność witaminy E w cynamonie napój kawowy z pikantnym składnikiem pozytywnie wpłynie na kobiecy wygląd i tło hormonalne.

Dla mężczyzn

Dla zachowania dobrego zdrowia przy silniejszym seksie przydaje się również picie kawy z cynamonem. Ponieważ przyprawa jest naturalnym afrodyzjakiem, taki dodatek do codziennej diety pobudzi krążenie krwi, co jest niezbędne do prawidłowej potencji. To nie przypadek, że w starożytności nowożeńcy otrzymywali specjalnie pikantny napój do picia, aby ich związek był namiętny.

Oprócz seksualnej strony życia kawa z dodatkiem przypraw przydaje się mężczyznom wykonującym ciężką pracę fizyczną, ponieważ pomaga w szybkiej regeneracji mięśni po wysiłku fizycznym. Nawet w trosce o zachowanie pozytywnego nastawienia i pogody ducha należy codziennie rano wypijać filiżankę napoju tonikowego z dodatkiem cynamonu.

Podczas ciąży

Pomimo ogromnych korzyści płynących z kawy cynamonowej, dla przyszłych mam lepiej jest przestać ją pić w czasie ciąży. Chociaż słodka przyprawa uważana jest za jedną z najbezpieczniejszych przypraw, zwiększa przepływ krwi, co może prowadzić do przedwczesnego przerwania ciąży. Oczywiście w drodze wyjątku można od czasu do czasu rozpieszczać się filiżanką aromatycznego napoju. Ale takie rozluźnienie jest dozwolone tylko za zgodą lekarza. Co więcej, aby zneutralizować działanie składników, które mogą zaszkodzić nienarodzonemu dziecku, w tym przypadku konieczne jest dodanie do napoju odrobiny mleka.

Podczas karmienia piersią

Według dowodów naukowych, całkowite usunięcie kofeiny z organizmu zajmie co najmniej 10 godzin. Jedna filiżanka napoju kawowego zawiera około 100-150 mg tego składnika, więc cały ten tonizujący potencjał znajdzie się w mleku matki w ciągu godziny, jeśli kobieta zdecyduje się rozweselić kawą z cynamonem między karmieniami. Dlatego łatwo jest stwierdzić, że na tym etapie lepiej nie używać takich produktów, w przeciwnym razie słabości gastronomiczne matki mogą negatywnie wpłynąć na stan dziecka. Pasja do pikantnego napoju może powodować u dziecka następujące skutki uboczne:

  • objawy alergiczne o innym charakterze;
  • zaburzenia snu;
  • kolka jelitowa;
  • nadmierne pobudzenie;
  • niedokrwistość;
  • odwodnienie.

Kofeina ma tendencję do gromadzenia się w tkankach. Dlatego też, jeśli karmiąca kobieta wypije kilka filiżanek kawy dziennie, szkodliwy produkt będzie gromadził się w delikatnym ciele niemowlęcia, co nie będzie miało najlepszego wpływu na tworzenie szkieletu kostnego i innych narządów. Biorąc pod uwagę wszystkie te zagrożenia, lepiej odłożyć na lepsze czasy codzienną tradycję picia kawy o poranku, aw szczególności z dodatkiem cynamonu. Tylko w rzadkich przypadkach możesz rozpieszczać się niewielką dawką orzeźwiającego eliksiru, jeśli zneutralizujesz działanie kofeiny mlekiem.

Dla dzieci

Istnieją kontrowersje dotyczące wieku, w którym można zacząć pić kawę, ale nie ma jeszcze konsensusu. Niektórzy eksperci twierdzą, że nie należy pić napojów zawierających kofeinę przed 14 rokiem życia, inni uważają, że filiżanka kawy z mlekiem nie zaszkodzi dziesięcioletniemu dziecku.

W przypadku cynamonu takie sprzeczności nie powstają, ponieważ przyprawa ta jest obecna w uwielbianych przez dzieci wyrobach cukierniczych. Choć wcześniej niż dwa lata, nie warto też wprowadzać takiego dodatku do diety dziecka. Kawa Tandem z cynamonem nie zaszkodzi uprawiającym sport nastolatkom. Pikantny napój jest szczególnie przydatny przed egzaminami, ponieważ pobudza aktywność mózgu. Ale nadal nie warto dać się ponieść emocjom, ponieważ może to negatywnie wpłynąć na pracę serca i układ kostny nastolatka.

Nie wolno nam zapominać, że nadużywanie kawy może prowadzić do problemów hormonalnych u nastolatków, a nawet powodować nieprawidłowości w rozwoju fizycznym. W tym wieku lepiej pić kawę z lekko palonych ziaren z obowiązkowym dodatkiem mleka.

Kiedy chudniesz

Napój kawowy z cynamonem jest popularny wśród dietetyków. Udowodniono naukowo, że taka społeczność ma niezwykle pozytywny wpływ na kształt sylwetki. Sekret tego efektu tkwi w składzie dwóch produktów wyjściowych. Wchodząc w bliską interakcję podczas przygotowywania napoju, aktywowane są składniki, które celowo spalają tłuszcz. Napój jest szczególnie skuteczny w połączeniu z obciążeniami sportowymi. Nie wolno nam też zapominać, że mała filiżanka kawy cynamonowej tłumi uczucie głodu, ale zwiększa metabolizm.

Osoby odchudzające się mogą przygotować napój według klasycznego schematu.

Za 3 łyżeczki. weź 1/2 łyżeczki mielonej kawy. proszek cynamonowy i 0,3 litra oczyszczonej wody. Lepiej zaparzyć napój kawowy u Turka, ponieważ ten sposób przygotowania pomoże wydobyć więcej korzystnych olejków eterycznych.

Proces gotowania:

  1. Wymieszaj oba składniki i lekko usmaż bezpośrednio w indyku.
  2. Gdy gorzki aromat cynamonu stanie się wyczuwalny, stopniowo dodawać wodę, ale indyk powinien pozostać na ogniu.
  3. Gdy kompozycja zacznie się gotować, wyłącz ogrzewanie.
  4. Gotowy napój zaparzyć przez około 10 minut, a następnie wypić niesamowitą aromatyczną kawę z cynamonem.

Warto wiedzieć: napój kawowy z pikantnym cynamonem może być spożywany przez pacjentów z drugim typem cukrzycy. Ten koktajl oczyszcza drogi oddechowe i łagodzi przeziębienia. Kawa w połączeniu z cynamonem hamuje rozwój drożdżaków i innych rodzajów grzybów.

Szkody i przeciwwskazania

Szkody i przeciwwskazania kawy cynamonowej

Zarówno kawa, jak i cynamon są bardzo zdrowymi produktami spożywczymi. Ich połączenie tylko podwoi tę korzyść, jeśli będziesz trzymać się środka. Na przykład dzienna dawka słodkiej przyprawy dla osoby dorosłej nie powinna przekraczać 1 łyżeczki. Ale oprócz ograniczenia ilości produktu istnieją bezwzględne przeciwwskazania do stosowania napoju kawowego z cynamonem. Ta lista zawiera następujące stany:

  • ciąża;
  • okres karmienia piersią;
  • zapalenie żołądka o wysokiej kwasowości;
  • indywidualna nietolerancja jednego ze składników;
  • skłonność do alergii na pikantne potrawy;
  • wysoka temperatura;
  • dzieciństwo.

Nadużywanie orzeźwiającego napoju może zwiększyć tworzenie się gazów i rozstrój stolca. Nadmiar kawy cynamonowej może wywołać problemy z wątrobą i nerkami, w tym zapalenie wątroby.

Jak zrobić kawę cynamonową: przepisy kulinarne

Istnieje ogromna liczba przepisów na zrobienie napoju kawowego z dodatkiem pikantnego cynamonu. Każda opcja jest godna uwagi, ponieważ pozwala uzyskać różne odcienie smaku i aromatu popularnego napoju. Oferujemy kilka różnych wersji, które możesz bezpiecznie wykorzystać w swojej domowej kuchni.

Cynamon z imbirem

Ta kombinacja jest szczególnie przydatna, jeśli nagle masz przeziębienie. Napój przygotowany według tego przepisu pomoże złagodzić objawy i przywrócić siłę. Aby przygotować wzmacniający eliksir, będziesz potrzebować:

  • cynamon – 1 laska;
  • imbir – 2 cienkie kółka;
  • kawa mielona (w zależności od mocy napoju) – 1-2 łyżeczki;
  • woda – 250 ml.

Najlepiej zażywać kawę Arabica, ponieważ ten rodzaj ma bogaty aromat, a robusta jest bardzo gorzka. Zalej imbir wodą, połóż Turka na małym ogniu. Kiedy kompozycja zacznie się gotować, wyjmij Turka z pieca. Gotowy napój wlać do filiżanki, dodać cukier i cynamon do smaku. Aby uzyskać bogatszy smak, możesz zostawić laskę cynamonu w filiżance.

Cynamon i pieprz

Uważa się, że pieprz nie nadaje się do napoju kawowego. Jednak prawdziwi smakosze twierdzą, że kawa z pieprzem i cynamonem tworzy idealną harmonię cech smakowych i zapachowych. To prawda, że ​​ten napój należy pić tylko rano. Jest przygotowywany w klasyczny sposób z następujących składników:

  • kawa mielona – 2-3 łyżeczki;
  • cukier (najlepiej cukier trzcinowy) – 1 łyżeczka;
  • czerwona papryka – na czubku noża;
  • cynamon – 1/4 łyżeczki proszek.

Ponieważ napój z pieprzem przygotowywany jest w małych porcjach, na tę ilość składników wystarczy wziąć 150 ml wody.

Proces gotowania:

  1. Rozgrzej Turku.
  2. Wlej kawę, lekko potrząsając pojemnikiem, jeszcze raz podgrzej zawartość turka w ogniu.
  3. Wlej płynną bazę na miksturę.
  4. Gdy na powierzchni pojawi się piana, usuń Turka z ognia.
  5. Dodaj cukier do gotowego napoju.
  6. Ponownie podpal Turka.
  7. Pozostaw napój przez 2-3 minuty, następnie dodaj pieprz i cynamon.

Cynamon z mlekiem

Ta wersja napoju została wymyślona przez angielskie panie, które uważały czarną kawę za zbyt szorstką. Cynamon pomógł zmiękczyć „czarny” obraz. Gotowanie „brązowego mleka” jest proste i przyjemne. Do tego potrzebujesz:

  1. Weź 150 ml mleka, natychmiast dodaj zmiażdżoną na proszek laskę cynamonu.
  2. Doprowadź kompozycję na małym ogniu do wrzenia i gotuj przez 5 minut.
  3. Gdy pojawi się piana, usuń Turka z ognia.
  4. Zaparz 1 łyżeczkę osobno. kawa w 100 ml wody.
  5. Gdy kawa będzie gotowa, dodaj na wierzch „brązowe mleko”.

Cytrusy i cynamon

Chociaż ten przepis nie jest popularny wśród naszych krajowych miłośników kawy, należy to zauważyć. Cynamon w połączeniu z cytrusami tworzy wyjątkową kompozycję smakową, w której dominują nuty kwaskowato-cierpki. Procedura przygotowania eleganckiego napoju kawowego wygląda następująco:

  1. Drobno zetrzyj skórkę z cytryny lub pomarańczy. Weź tylko 1 łyżeczkę na drinka. pachnąca masa.
  2. Wrzuć szczyptę cynamonu do turka do kawy, 2 łyżeczki. Kawa.
  3. Zalej szklankę wody na małym ogniu.
  4. Gdy kompozycja zacznie się gotować, natychmiast usuń Turka z ognia.

Przed wypiciem możesz dodać trochę gałki muszkatołowej do powstałego napoju.

Jak pić kawę cynamonową?

Jak pić kawę cynamonową?

Przyprawiony napój kawowy najlepiej wypić kilka minut po przygotowaniu. Zaledwie kilka minut ekspozycji pomoże w pełni ujawnić aromat przyprawy. Picie takiego koktajlu najlepiej rano na czczo. Ten schemat jest szczególnie odpowiedni dla tych, którzy podążają za postacią. Aby nie zepsuć bukietu smakowego, kawy z cynamonem nie należy stosować w połączeniu z wyrobami cukierniczymi, deserami i ciastkami. Porcja przyprawy może być inna, wszystko zależy od indywidualnych preferencji. Ale w każdym razie nie zaleca się przekraczania dziennego standardu – 1 łyżeczki.

Czy powinienem dodawać cynamon do kawy rozpuszczalnej?

Możesz przygotować pikantny napój z dowolnego produktu kawowego, w tym kawy rozpuszczalnej. Co więcej, przy wyjściu, z zastrzeżeniem techniki przygotowania, otrzymasz napój, który w niczym nie ustępuje produktowi parzonemu z ziaren kawy. Zaletą tej opcji jest to, że przygotowanie zajmuje minimum czasu.

Przepis na praktyczne zastosowanie:

  1. Wymieszaj równe ilości kawy rozpuszczalnej i cynamonu – 5 g.
  2. Zalej mieszaninę wrzącą wodą (150 ml).

Istnieje bardziej złożona opcja:

  1. Do filiżanki wlej cynamon (5 g).
  2. Umieść w kuchence mikrofalowej na 5-10 sekund.
  3. Wlej mleko.
  4. Doprowadź kompozycję do wrzenia.

Po trzech minutach naparu kawa cynamonowa jest gotowa do picia.

Istnieją inne możliwości szybkiego przygotowania bardzo aromatycznego i niezwykle smacznego napoju kawowego z pikantnym cynamonem. Dlatego każdy miłośnik kawy może wybrać dla siebie idealny przepis.

Kilka pomocnych wskazówek

  1. Najlepiej zmielić laskę cynamonu przed przygotowaniem napoju. To sprawia, że ​​napój jest bogatszy.
  2. Cynamon dobrze komponuje się z innymi przyprawami. Dlatego możesz dodać do niego kardamon, pieprz, goździki w firmie.
  3. Jeśli chcesz zadowolić się pachnącym napojem, nie powinieneś przekraczać dawki wskazanej w przepisie.

Na zakończenie pozostaje dodać, że duet kawy i cynamonu to rzadki przypadek, kiedy w jednej filiżance można połączyć maksymalne korzyści zdrowotne z przyjemnością niezwykłego smaku. Odpowiednio przygotowany napój orzeźwi, wprawi w pozytywny nastrój i doda pewności siebie. Biorąc pod uwagę, że przygotowanie koktajlu tonikowego i tak zajmuje bardzo mało czasu, istnieje powód, aby każdego ranka zachwycać siebie i swoich bliskich orzeźwiającym napojem o pikantnym aromacie.

Alicja Kowalczyk
Edytor serwisu
Rate author