Mąka lniana: korzyści i szkody dla organizmu

Dlaczego mąka lniana jest przydatna?

Mąka lniana jest zwykle wytwarzana z nasion po wytłoczeniu oleju. Jest to drobno zmielony, suchy żółtawy proszek, który można przechowywać przez kilka miesięcy.

Zawartość kalorii w takim produkcie jest znacznie niższa niż w jakiejkolwiek mące zbożowej. Na 100 g nasion przypada od 270 do 305 kcal, w zależności od metody produkcji (ilości oleju pozostałego w produkcie). Indeks glikemiczny mąki wynosi 35 jednostek.

Wartość energetyczna (wartości średnie):

  • tłuszcze – 10 g;
  • białka – od 36 do 48 g;
  • węglowodany – 10 g.

Skład mineralny nasion lnu jest również dość bogaty:

  • wapń;
  • potas;
  • sód;
  • żelazo;
  • chrom;
  • fosfor;
  • cynk;
  • magnez;
  • miedź;
  • selen;
  • mangan.

Nasiona zawierają witaminy A, C, B1, B2, B3, B4, B5, B6, B9, E, K. Ponadto produkt zawiera niezbędne kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6, białka roślinne, lignany (fitoestrogeny) , błonnik, składniki przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze.

Pod względem składu aminokwasowego białka mąki lnianej są zbliżone do dietetycznego białka sojowego i są wartościowym produktem spożywczym.

Jeśli mówimy o mące z całych ziaren lnu, zawartość kalorii będzie znacznie wyższa – 534 kcal na 100 g produktu. Wynika to z dużej zawartości oleju lnianego w produkcie.

Inaczej wygląda jego wartość energetyczna:

  • tłuszcze – 42 g;
  • białka – 19 g;
  • węglowodany – 30 g.

Z wyglądu taki produkt przypomina grubo zmielone zboża o wilgotnej konsystencji. Można go przechowywać tylko w lodówce i nie dłużej niż trzy dni, ponieważ zawarty w nim olej roślinny szybko zaczyna wchodzić w reakcje oksydacyjne i jełczeć. Taką mąkę najlepiej przygotować tuż przed użyciem.

Dlaczego mąka lniana jest przydatna?

Ogólna korzyść

Mąka lniana została niesłusznie zakazana w naszej diecie. Stopniowo ten wspaniały produkt odzyskuje swoją pozycję. Nie jest to zaskakujące, ponieważ ma wiele korzyści zdrowotnych. Spożywanie go codziennie z jedzeniem może znacznie poprawić samopoczucie, a nawet pomóc w wyleczeniu wielu chorób.

Trzeba tylko pamiętać, że mąka lniana jest dodatkiem do żywności, a nie samodzielnym produktem. Może być korzystny tylko wtedy, gdy jest spożywany regularnie w małych ilościach. Na przykład nie może całkowicie zastąpić zwykłej mąki zbożowej, a jedynie jej część.

Białka roślinne zawarte w mące lnianej, jak już wspomniano, mają właściwości dietetyczne i są dobrze przyswajalne przez organizm. Należy pamiętać, że mąka lniana nie zawiera glutenu, więc produkt nie uczula.

Mąka lniana to sprawdzony środek na infekcje górnych dróg oddechowych, a także pomaga w pozbyciu się kaszlu.

Błonnik zawarty w składzie produktu doskonale „wymiata” ze ścian jelit wszelkie szkodliwe złogi.

Witaminy z grupy B normalizują procesy metaboliczne i stabilizują układ nerwowy, pomagają skutecznie walczyć ze stresem, bezsennością i chronicznym zmęczeniem.

Lignany i witamina E, działając jako przeciwutleniacze, zapobiegają nowotworom.

Potas, magnez i aminokwasy wzmacniają ściany mięśnia sercowego i naczyń krwionośnych, normalizują ciśnienie krwi, zapobiegając miażdżycy i żylakom. Następuje rozrzedzenie krwi i obniża się w nim poziom cholesterolu. Dlatego produkt polecany jest pacjentom z podwyższoną krzepliwością krwi. Zwiększa się dopływ krwi do mózgu, poprawia się pamięć.

Wielonienasycone kwasy tłuszczowe wpływają na regenerację komórek w organizmie, przyczyniając się do ich odbudowy i eliminacji produktów rozpadu. Dotyczy to zwłaszcza komórek wątroby. Jednocześnie zwiększa się odpływ żółci, co stanowi doskonałe zapobieganie kamicy żółciowej.

Obecność witamin A i E ma pozytywny wpływ na skórę i włosy. Drobne zmarszczki są wygładzone, osłabione obszary skóry napięte, stany zapalne znikają. Włosy nabierają blasku i objętości, cebulki są wzmocnione.

Mąka lniana jest przydatna dla prawie wszystkich osób, niezależnie od wieku i płci. Możliwe jest jednak podkreślenie pewnych właściwości tego produktu, które przydadzą się w określonych sytuacjach.

Dla kobiet

Jak wspomniano, nasiona lnu są bogate w lignany – fitoestrogeny. Prawidłowa równowaga estrogenów w organizmie jest niezbędna kobiecie przez całe życie, a ich brak może prowadzić do zaburzeń funkcjonowania całego organizmu.

Fitoestrogeny pomagają normalizować cykle miesięczne i poprawiają samopoczucie w krytyczne dni. Siemię lniane zawiera żelazo, które utrzymuje prawidłowy poziom hemoglobiny, który zmniejsza się podczas naturalnej utraty krwi. Ten sam czynnik pomaga kobiecie szybciej wrócić do zdrowia po porodzie lub operacjach narządów rodnych. Ponadto lignany chronią organizm kobiety przed nowotworami nowotworowymi.

Wraz ze zmianami hormonalnymi wiele młodych dziewcząt odczuwa dyskomfort i niepokój, co tłumaczy się również brakiem estrogenu. Całkiem możliwe jest uzupełnienie ich zapasów produktem z siemienia lnianego.

W okresie menopauzy fitoestrogeny mogą zapewnić kobiecie nieocenione usługi. Regularne stosowanie mąki lnianej zmniejsza intensywność uderzeń gorąca i pocenia się, a także wpływa pozytywnie na stan psycho-emocjonalny, łagodzi niepokój i niepewność.

Fitoestrogeny pomagają w utrzymaniu płodności małżonków. Ta okoliczność jest ważna przy planowaniu poczęcia zdrowego dziecka.

Dla mężczyzn

Dzięki swoim właściwościom przeciwdrobnoustrojowym mąka lniana doskonale zapobiega zapaleniu gruczołu krokowego i innym chorobom zapalnym u mężczyzn.

W wyniku poprawy ukrwienia i wzrostu jakości krwi powstaje naturalna produkcja testosteronu. To z kolei stabilizuje stan emocjonalny mężczyzny, łagodzi uczucia niepokoju i napięcia. Normalizacja ilości testosteronu poprawia stan mięśni i kości, reguluje produkcję optymalnej liczby plemników oraz zwiększa potencję.

Chociaż estrogeny są uważane za „żeńskie” hormony, są one również niezbędne dla męskiego organizmu i są produkowane nawet w niewielkich ilościach. Biorą udział we wzmacnianiu kości, normalizowaniu poziomu glukozy we krwi, pobudzaniu krążenia mózgowego i ochronie przed rozwojem guzów nowotworowych. Dlatego stwierdzenie, że żeńskie hormony mogą zaszkodzić męskiemu ciału, jest nie do przyjęcia.

Podczas ciąży

Stosowanie w ciąży mąki lnianej jako jednego ze składników zdrowej diety będzie również bardzo korzystne dla matki i nienarodzonego dziecka. Produkt pozwala skutecznie zatrzymać wczesną toksykozę. Bogaty zestaw mikroelementów i witamin umożliwia uzupełnienie ich zwiększonego spożycia przez organizm matki, przywracając stan psychoemocjonalny do normy i zapewniając ogólny efekt leczniczy.

Mączka lniana w czasie ciąży

Działanie przeczyszczające lnu przyniesie wymierne korzyści w drugiej połowie ciąży jako jeden ze sposobów zapobiegania zaparciom. Kiedy płód aktywnie powiększa się, coraz bardziej ściska jelita matki, co często prowadzi do opóźnienia w kale. Efekt przeczyszczający lnu będzie tutaj na czasie.

Dla nienarodzonego dziecka bardzo przydatne będą również składniki mąki lnianej. Obserwacje podczas badań nad wpływem siemienia lnianego używanego przez przyszłą mamę na rozwój płodu wykazały, że mózg dziecka zaczął się szybciej rozwijać. Po urodzeniu dzieci te uczyły się aktywniej i szybciej przyswajały nowe informacje.

Ważny! Musimy pamiętać o lignanach zawartych w nasionach lnu, które w rzeczywistości są fitoestrogenami. Jeśli w czasie ciąży istnieje zagrożenie poronieniem, mąka lniana jest przeciwwskazana dla przyszłej matki, aby nie zakłócać i tak już kruchej równowagi hormonalnej.

Podczas karmienia piersią

W okresie karmienia piersią mączka lniana korzystnie wpływa na laktację, poprawiając skład i jakość mleka matki oraz czyniąc je bardziej odżywczym. Otrzymując takie mleko, dziecko będzie rosło zdrowsze i silniejsze.

Mączka lniana po porodzie pomaga kobiecie szybko przywrócić siły i zwiększyć odporność, pozbyć się ognisk mikrozapaleń. Normalizuje sen i zmniejsza ryzyko stresu. Wszystko to z kolei zwiększa objętość i jakość laktacji.

Jednak młoda mama musi pamiętać, że przydatny jest tylko naturalny produkt, a najlepiej przygotowany na świeżo. Dlatego lepiej zrezygnować z aptecznych suplementów diety zawierających mąkę lnianą i stosować produkt w czystej postaci.

Podczas pieczenia najlepiej jest zastąpić mąkę lnianą mąką zbożową. Możesz wziąć ten leczniczy produkt w postaci galaretki lub owsianki. Gdy siemię lniane i jego produkty są podgrzewane, składniki odżywcze praktycznie nie ulegają zniszczeniu, dzięki czemu można je bezpiecznie stosować w gorących potrawach.

Niemniej jednak, przy wszystkich pozytywnych aspektach stosowania mąki lnianej podczas karmienia piersią, dziecko może wykazywać indywidualną nietolerancję składników produktu, który otrzyma z mlekiem matki. Dlatego matka musi bardzo uważnie monitorować trawienie dziecka. Jeśli rozwinie się biegunka, należy natychmiast odstawić mączkę lnianą.

Dla dzieci

Chociaż nie ma opublikowanych scentralizowanych badań klinicznych dotyczących wpływu nasion lnu na organizm dziecka, produkt ten ma niewiele przeciwwskazań. Dozwolone jest podawanie dzieciom w postaci wywaru lub galaretki po 10 kropli, począwszy od 6 miesięcy. Od jednego do trzech lat dawkę zwiększa się do 0,5 łyżeczki. Od 3 do 7 lat dzieci mogą używać wywaru lub galaretki na 1 łyżeczkę, a po 7 latach – 1 łyżkę.

Oprócz tego, że mąka lniana wzbogaca organizm dziecka o cały kompleks witamin i mikroelementów, wskazaniami do stosowania mogą stać się również specyficzne problemy:

  • ARI i kaszel;
  • zapalenie stawów lub inne zapalenie;
  • choroby sercowo-naczyniowe;
  • alergia;
  • zaparcia i wzdęcia, dysbioza;
  • choroby skórne;
  • niedobór odporności po długiej chorobie.

Ważny! Należy zawsze pamiętać: przed zabiegiem lub wprowadzeniem mąki lnianej do regularnej diety dziecka należy sprawdzić indywidualną tolerancję produktu. Jeśli stan zdrowia dziecka się pogorszy, należy natychmiast przestać go używać.

Produktu nie można włączać do diety dzieci cierpiących na kamicę żółciową, zapalenie wątroby lub niedrożność jelit, a także w trakcie leczenia lekami hormonalnymi i lekami przeciwdepresyjnymi.

Jak zażywać siemię lniane na odchudzanie

Jako produkt dietetyczny do walki z otyłością należy stosować wyłącznie mąkę beztłuszczową. Zawiera wysokie stężenie białka roślinnego, które stanowi prawie połowę produktu. Jego przetwarzanie przez organizm wymaga poważnego zużycia energii. Prowadzi to do większego wydatkowania energii potencjalnej organizmu i późniejszego jej uzupełnienia z własnych zapasów tłuszczu.

Jak zażywać siemię lniane na odchudzanie

Utracie wagi sprzyja również zawarty w produkcie błonnik pokarmowy, który pomaga oczyścić jelita z nagromadzonych toksyn. Oczyszczone jelito lepiej funkcjonuje, procesy metaboliczne ulegają normalizacji, organizm stopniowo uwalnia się od zastoju płynów na poziomie komórkowym. Dzięki temu następuje stabilizacja równowagi wodno-solnej i utrata wagi.

Kolejną korzystną właściwością błonnika pokarmowego jest jego zdolność do wchłaniania wody w jelitach. Pęczniejąc włókna naśladują wypełnienie jelit pokarmem, co przyczynia się do pojawienia się uczucia sytości i zmniejszenia apetytu. Osoba zaczyna otrzymywać wystarczającą ilość niewielkiej ilości pożywienia, jeśli jest w nim obecna mąka lniana.

Kwasy tłuszczowe Omega-3 i Omega-6 pomagają regulować metabolizm lipidów i lepiej przyswajać pokarm.

Jak wspomniano, mąka lniana jest jednym z najmniej kalorycznych rodzajów mąki. Dlatego zastąpienie nim innych rodzajów mąki doprowadzi do zmniejszenia zawartości kalorii w potrawach. Można go dodawać do płatków zbożowych, sosów, zup, stosować jako panierkę, zastępować część głównej mąki podczas pieczenia, a także stosować jako bazę do galaretek. Mąka z siemienia lnianego, zwłaszcza z prażonych nasion, ma przyjemny orzechowy smak i jest w stanie wzbogacić każde danie, które zawiera jako składnik.

Zwykle zaleca się mieszanie mąki lnianej z niskotłuszczowymi produktami mlecznymi: kefirem, jogurtem, śmietaną. Takie koktajle można spożywać zarówno rano, jak i wieczorem. Wieczorem polecane są szczególnie tym, którzy mają nocny apetyt: odrobina mąki lnianej na obiad spowoduje długotrwałe uczucie sytości.

Pomimo pozytywnego wpływu mąki lnianej na odchudzanie, nigdy nie należy zapominać o zbilansowanej diecie i zakazie przejadania się. Lecznicza mąka pomoże Ci szybciej schudnąć, ale tylko wtedy, gdy podejdziesz do tego zagadnienia w sposób kompleksowy i odpowiedzialny.

Mąka lniana w medycynie

Jako lekarstwo nasiona lnu i produkty z niego wytworzone były używane przez ludzi od czasów Hipokratesa.

Najszerzej stosowane produkty z siemienia lnianego to oczyszczanie organizmu z toksyn, złego cholesterolu i pasożytów. Również zaprawianie siemieniem lnianym jest skuteczne w przypadku różnych stanów zapalnych i infekcji. Dzięki temu środkowi przywracają się błony śluzowe, poprawia się stan skóry, znikają trądzik i ropnie, a włosy są wzmocnione. Siemię lniane stosuje się również jako łagodny środek przeczyszczający i przeciwbakteryjny.

Jednak mąka lniana może być również bardzo pomocna w leczeniu określonych chorób.

Z cukrzycą

Mąka lniana ma niski indeks glikemiczny (35). To sprawia, że ​​jest to zatwierdzony produkt dla osób z cukrzycą.

Ale to nie jest tylko legalny produkt spożywczy. Prawidłowo stosowany jest w stanie skutecznie walczyć z groźną chorobą. Faktem jest, że pomimo obecności w swoim składzie węglowodanów, siemię lniane jest w stanie wpływać na wytwarzanie przez organizm własnej insuliny. Czyni to poprzez przywrócenie komórek beta w trzustce, które są odpowiedzialne za ten proces.

Już sam ten fakt sprawia, że ​​produkt jest obowiązkowy do spożycia nawet przez osoby zdrowe w celu zapobiegania cukrzycy typu II. Przy już istniejącej chorobie drugiego typu włączenie mąki lnianej do menu może zapobiec jej przejściu na cięższy pierwszy typ.

Ponadto składniki mąki lnianej skutecznie zwalczają stany zapalne w organizmie i pomagają wzmocnić układ odpornościowy. Ogólnie ma to również pozytywny wpływ na stan układu moczowo-płciowego. W cukrzycy ten czynnik jest szczególnie ważny, ponieważ podwyższony poziom glukozy w moczu i spadek odporności stwarzają sprzyjające środowisko do namnażania się bakterii w narządach moczowych. Tłumienie wzrostu grzybów i bakterii nie pozwoli na rozwój ognisk zapalnych i nie doprowadzi do powikłań.

Zmniejsza się poziom cholesterolu we krwi, poprawia się metabolizm lipidów. Nie bez powodu endokrynolodzy w drugim typie cukrzycy próbują rozpocząć leczenie nie lekami, ale produktami spożywczymi, które stymulują produkcję własnej insuliny. Jednym z takich produktów jest mąka lniana.

Ważny! Kiedy mąka lniana jest zawarta w diecie do walki z cukrzycą, pomimo wszystkich zalet produktu, nie należy zapominać o ścisłym dawkowaniu, które najlepiej dobrać wspólnie z lekarzem prowadzącym. Jeśli przekroczysz dawkę, zamiast wyleczenia możesz doznać poważnej szkody.

Odżywianie w przypadku chorób
co możesz, a czego nie możesz jeść:

Z zapaleniem trzustki

Mączka lniana z zapaleniem trzustki może zarówno znacząco złagodzić przebieg choroby, jak i ją zaostrzyć. Nie należy polegać na produktach z siemienia lnianego jako panaceum. Dlatego decyzja o włączeniu lnu do kompleksowej terapii przeciw zapaleniu trzustki może być podjęta tylko wspólnie z gastroenterologiem, który określi dawkę i sposób podania. Mąka lniana jest zwykle przepisywana jako część diety.

Skuteczność leczenia zapalenia trzustki nasionami lnu została potwierdzona licznymi badaniami. Otulające działanie lnu pozwala zlokalizować ogniska zapalne i spowolnić w nich podział komórek. W rezultacie chory narząd otrzymuje czas wytchnienia i rekonwalescencji. Taka lokalizacja hamuje nawet rozwój guzów nowotworowych.

Czynnik przeciwzapalny powoduje tłumienie drobnoustrojów chorobotwórczych i tłumienie ognisk zapalnych. Właściwości regenerujące powodują odbudowę komórek trzustki i normalizację narządu.

Ponieważ trzustka jest integralną częścią przewodu pokarmowego, należy ją leczyć w połączeniu z innymi narządami. Uzdrowienie tylko jednego organu nie gwarantuje normalnego funkcjonowania układu pokarmowego jako całości. Dlatego stosowanie dobroczynnych czynników śruty lnianej w zapaleniu trzustki rozciąga się na leczenie całego przewodu pokarmowego.

Tak więc, jeśli w woreczku żółciowym lub nerkach zostaną zdiagnozowane kamienie lub przynajmniej piasek, nie ma potrzeby rozpoczynania leczenia produktami z siemienia lnianego. Przemieszczenie kamieni przez ruch żółci może prowadzić do zablokowania dróg żółciowych i silnego bólu. Mączki lnianej nie należy spożywać w przypadku ostrego zapalenia trzustki, ponieważ produkt powoduje ruch żółci. Zażywanie siemienia lnianego zwiększa spożycie wody, co może również powodować przesuwanie się kamieni nerkowych i pęcherza moczowego.

Z zapaleniem żołądka

W przypadku zapalenia żołądka mąka lniana jest również wskazana jako część złożonej terapii. Jego działanie otulające chroni stan zapalny błony śluzowej żołądka przed toksynami, nadmiarem kwasu i urazami mechanicznymi. Właściwości przeciwzapalne pozwalają delikatnie działać na stan zapalny tkanek i rozpocząć proces ich regeneracji. Przyjmowanie mąki lnianej ma kompleksowy wpływ na wszystkie narządy przewodu pokarmowego, w wyniku czego zmniejsza się ból żołądka i poprawia się stan pacjenta.

Mąkę lnianą można stosować do leczenia następujących rodzajów patologii:

  • zapalenie żołądka o wysokiej kwasowości;
  • zanikowe i niedotlenione zapalenie żołądka;
  • erozyjne zapalenie żołądka;
  • Przewlekłe zapalenie żołądka.

Ważny! Wraz z kuracją mąką lnianą nie należy zapominać o przestrzeganiu diety oszczędzającej i przyjmowaniu przepisanych przez lekarza leków przeciwzapalnych.

Aby oczyścić jelita

Obecność w preparacie dużej ilości błonnika roślinnego wpływa pozytywnie na motorykę jelit, delikatnie je masując. Ponadto włókna roślinne są doskonałym sorbentem zbierającym toksyny i toksyny, które osiadły na ściankach jelit. Pochłaniają nadmiar wody i cholesterolu, które następnie są wydalane.

Produkt ma właściwości otulające dzięki śluzowi w składzie i pomaga przywrócić drobne uszkodzenia błon śluzowych przewodu pokarmowego.

Na zaparcia

Łagodne działanie przeczyszczające mąki lnianej pomaga zmiękczyć stolec i prowadzi do eliminacji zaparć i wzdęć.

Ta właściwość jest szczególnie istotna po porodzie lub operacjach brzucha, gdy pacjent jest przeciwwskazany do obciążania ściany brzucha.

Substancje przeciwdrobnoustrojowe hamują patogenną mikroflorę w jelicie, przyczyniając się w ten sposób do reprodukcji korzystnej mikroflory. Normalizacja czynności jelit prowadzi do prawidłowego trawienia i metabolizmu.

Środki z siemienia lnianego

Obecnie z nasion lnu wytwarza się wiele preparatów farmakologicznych o różnym działaniu: znieczulających, otulających, wykrztuśnych, przeczyszczających, leczniczych, żółciopędnych, przeciwmiażdżycowych. W czystej postaci nasiona lnu i produkty z nich są również szeroko stosowane.

Środki z siemienia lnianego

Obróbkę na bazie mąki lnianej można przeprowadzić zarówno poprzez włączenie jej do kompozycji różnych potraw, jak i poprzez zastosowanie jej w postaci naturalnej, zmieszanej z dowolnym sfermentowanym produktem mlecznym, a nawet czystą wodą.

Produkt ma niewiele przeciwwskazań, ale ryzyko indywidualnej nietolerancji nadal pozostaje. Dlatego po raz pierwszy warto zacząć od małej dawki, stopniowo ją zwiększając w przypadku braku pogorszenia stanu zdrowia.

Jeśli mąkę wytwarza się w domu, należy pamiętać o jej krótkim okresie przydatności do spożycia i wysokiej kaloryczności, nie nadużywając dużej ilości produktu. Ponadto najlepiej najpierw poddać się badaniu lekarskiemu i upewnić się, że nie ma kamicy moczowej i żółciowej, w których produkty z siemienia lnianego nie są zalecane.

  1. Aby oczyścić jelita. 1 łyżka. kefir lub jogurt z dodatkiem 1 łyżki. mąka lniana może zastąpić śniadanie. W ciągu 2 tygodni należy pić tę mieszankę rano na pusty żołądek. Następnie w ciągu dnia należy wypić co najmniej 2 litry wody, aby uniknąć odwodnienia.
  2. W leczeniu zapalenia żołądka. Zaparz 1 łyżkę. mąkę lnianą zalej szklanką wrzącej wody, a następnie gotuj na małym ogniu do uzyskania galaretki, ciągle mieszając. Weź schłodzoną galaretkę 3 razy dziennie przed posiłkami, 1 łyżka. łyżka. Kurs trwa co najmniej trzy tygodnie.
  3. W leczeniu zapalenia trzustki. Do 1 łyżki. mąkę lnianą dodać 1 łyżkę. wrzącą wodę, przykryć i odstawić na godzinę. Następnie podzielić napar na 3 dawki i pić 3 razy dziennie przed posiłkami. Kurs trwa co najmniej 20 dni.
  4. W leczeniu cukrzycy. Do 100 g mąki lnianej dodać 100 ml wrzącej wody i odstawić na 1 godzinę pod przykryciem. Otrzymaną mieszaninę należy przyjmować przez dwa miesiące dziennie przed posiłkami, 3 razy dziennie, 1 łyżka.

Mąka lniana w kosmetologii

Jako produkt kosmetyczny do skóry twarzy mąka lniana może być stosowana zarówno z jedzeniem, jak i jako część maseczek. Jego właściwości przeciwzapalne, ujędrniające, regenerujące, oczyszczające, odżywcze i nawilżające, wchodząc w interakcję ze skórą poprawiają jej kondycję.

Maski z siemienia lnianego są również przydatne do wzmocnienia włosów.

Maski na twarz z siemienia lnianego

Maski lniane są przydatne w każdym wieku i dla każdego rodzaju skóry. Ale eksperci szczególnie zalecają stosowanie ich do starzenia się skóry, a także do zwiększonej suchości i łuszczenia.

Siemię lniane jest hipoalergiczne, ale zawsze należy pamiętać o indywidualnej nietolerancji jego składników. Dlatego przed nałożeniem na twarz wskazane jest sprawdzenie tolerancji maski na skórze łokcia przez 10-15 minut.

Maseczki należy nakładać na oczyszczoną skórę, najlepiej wieczorem. Czas działania takiej maski wynosi do 25 minut. Należy go usunąć ciepłą lub zimną wodą. Lepiej utrwalić efekt kremem odżywczym.

Takie zabiegi należy wykonywać co najmniej dwa razy w tygodniu, wtedy skóra zawsze będzie wyglądać na stonowaną i zadbaną.

Do skóry problematycznej, skłonnej do stanów zapalnych (trądzik, trądzik, trądzik)

  • woda – 100 ml;
  • rumianek apteczny – 1 łyżeczka;
  • mąka lniana.

Rumianek zaparzyć wrzątkiem, napar odstawić na pół godziny. Następnie odcedź napar i połącz z mąką lnianą. Będziesz potrzebować tyle mąki, aby mieszanina nabrała papkowatej konsystencji. Nałóż schłodzoną maskę na twarz. Wtedy lepiej położyć się w stanie zrelaksowanym. Maska działa oczyszczająco i lekko liftingująco.

Kolejna maska ​​przeciwzapalna: 4 łyżki. wymieszać mąkę lnianą z łyżką. rumianek apteczny. Całość zalać wrzącą wodą, uzyskując konsystencję kleiku. Następnie nałóż tę maskę na parowaną skórę, przykrywając górę folią i serwetką z wycięciami. Czas trwania maski to 20 minut. Zdejmij maskę ciepłą wodą.

W przypadku skóry problematycznej skuteczna jest maska ​​z mieszanki kwaśnej śmietany i mąki lnianej, przyjmowanych jednakowo. Tę maskę należy nakładać tylko na skórę parowaną przez 20 minut. Po zakończeniu spłucz twarz ciepłym naparem z rumianku.

Dla odmłodzenia

  • mąka lniana – 2 łyżki;
  • ciepła woda – 2 łyżki stołowe;
  • rozdrobnione sadzonki pszenicy – 1 łyżka;
  • miód naturalny – 1 łyżka.

Połącz kiełki pszenicy i mąkę z siemienia lnianego. Dodaj miód i trochę wody do uzyskania kremowej konsystencji. Nałóż miksturę na twarz i poczekaj, aż całkowicie wyschnie.

Do suchej, łuszczącej się skóry

  • oliwa z oliwek – 0,5 łyżki stołowej;
  • ciepła woda – 2-3 łyżki stołowe;
  • mąka lniana – 1 łyżka stołowa;
  • miód naturalny – 0,5 łyżeczki

Mąkę lnianą wymieszać z wodą i pozostawić do pęcznienia przez 10 minut. Następnie dodaj miód i oliwę z oliwek. Nałóż maskę na skórę i przykryj serwetką.

Do odżywiania
Jeśli do poprzedniego przepisu dodasz 1 ampułkę farmaceutycznej witaminy A, otrzymasz maskę do odżywiania każdego rodzaju skóry.

Dla odżywienia i nawilżenia

  • miód naturalny – 1 łyżka;
  • żółtko jajka – 1 szt .;
  • mąka lniana – 3 łyżki;
  • banan – 0,5 szt .;
  • olej migdałowy – 1 łyżka

Dokładnie zmiel mąkę lnianą i pół banana. Zmiel razem miód, masło i żółtko. Następnie połącz obie mieszanki i dokładnie wymieszaj, a następnie nałóż na twarz.

Do odświeżenia i rozświetlenia skóry

  • woda – 100 ml;
  • sok z cytryny – 1 łyżeczka;
  • kwiat lipy – 2 łyżki;
  • mąka lniana – 1 łyżka

Kwiat lipy zaparzyć wrzątkiem, gotować na parze przez 30 minut. Odcedź, dodaj mąkę i pozostaw na kolejne 15 minut, aby mąka spęczniła. Następnie dodaj sok z cytryny. Wstępnie oczyść skórę i nałóż maskę. Po 25 minutach spłucz twarz zimną wodą.

Maski do włosów

Nasiona lnu pozytywnie wpłyną również na włosy, jeśli są przesuszone, łamliwe i osłabione kolorem.

Maska na bazie kefiru

  • mąka lniana – 2 łyżki;
  • kefir – 100 ml;
  • olejek lawendowy – 3-4 krople.

Rozcieńczyć mąkę kefirem. Mieszanina powinna przypominać gęstość śmietany. Jeśli jest rzadki, dodaj trochę więcej mąki. Następnie wlej olejek lawendowy i dokładnie wymieszaj. Lepiej nakładać maskę na „brudne” włosy za pomocą pędzla. Ta maska ​​ma zdolność pienienia się i może być doskonałym substytutem szamponu. Aby uzyskać efekt odżywczy, maskę należy trzymać na włosach przez co najmniej 20 minut.

Maska wywar z rumianku

  • rumianek – 1 łyżka stołowa;
  • zimna woda – 100 ml;
  • mąka lniana.

Zalej rumianek wrzącą wodą, odstaw na 40 minut. Następnie odcedź napar i dodaj mąkę lnianą. Nie ma sztywnych proporcji, mieszanka powinna mieć kremową konsystencję. Nakładaj na „brudne” włosy, utrzymując na nich maskę do 20 minut.

Produkt do stylizacji włosów

  • woda – 400 ml;
  • mąka lniana (lub całe ziarna lnu) – 1 łyżeczka

Mąkę lub nasiona lnu wsypać do zimnej wody, gotować i gotować przez 10 minut, następnie schłodzić bez przykrycia. Schłodzony bulion wlewamy do odpowiedniego pojemnika i używamy do stylizacji włosów. Jeśli weźmiesz dwa razy więcej siemienia lnianego, otrzymasz doskonały naturalny żel do włosów.

Szkody i przeciwwskazania

Produkty z siemienia lnianego, ze wszystkimi swoimi pozytywnymi właściwościami, są w stanie wyrządzić szkodę ciału. Pierwszym warunkiem stosowania tego produktu jest jego świeżość. Wysokiej jakości mąka będzie miała orzechowy smak i zapach, bez oznak goryczy. W przeciwnym razie mąka lniana jest zabroniona!

Przedawkowanie produktu może powodować działania niepożądane, takie jak wzdęcia, biegunka, nudności, zawroty głowy i bóle głowy. Jeśli dodatkowo nie spożyjesz wystarczającej ilości płynu, może wystąpić odwodnienie, ponieważ produkt zawiera dużo błonnika, który silnie wchłania wodę.

Produkty z siemienia lnianego są surowo zabronione w następujących przypadkach:

  • indywidualna nietolerancja (alergia):
  • kamica żółciowa.

Nie ma jednoznacznej, naukowo udowodnionej opinii na temat zagrożeń związanych z cyjankami obecnymi w siemieniu lnianym. Zwolennicy jednej opinii uważają, że ich obecność czyni produkt niebezpiecznym dla zdrowia w przypadku przekroczenia dopuszczalnych dawek. Ich przeciwnicy przekonują, że ilość cyjanku w siemieniu lnianym jest tak mała, że ​​nie jest w stanie spowodować żadnego poważnego zatrucia ludzkiego organizmu. Co więcej, sam organizm ludzki produkuje cyjanek w znikomych ilościach.

Tak czy inaczej, ale nasiona lnu i produkty z niego muszą być spożywane bez przekraczania zalecanych norm.

Co można zrobić z mąki lnianej: przepisy kulinarne

Ponieważ mąka lniana zawiera mniej węglowodanów i tłuszczów niż pszenica czy żyto, posiłki z częściowym zastąpieniem mąki lnianej z mąki pszennej będą również mniej pożywne i zdrowsze. Najważniejsze to nie dodawać więcej mąki lnianej niż jest to wymagane przepisem i przestrzegać proporcji.

Co można zrobić z mąki lnianej

Chleb

  • mąka pszenna – 300 g;
  • mąka lniana – 100 g;
  • suche drożdże – 1,5 łyżeczki;
  • woda (lub serum) – 250 ml;
  • olej roślinny (dowolny) – 1 łyżka stołowa;
  • sól – 1 łyżeczka;
  • cukier – 1 łyżeczka

Drożdże, cukier i sól wymieszać w ciepłej wodzie lub serwatce. Następnie dodaj nieco ponad pół szklanki mąki pszennej i podgrzej. Gdy ciasto dobrze wyrośnie, dodaj do niego olej roślinny, mąkę lnianą i resztę pszenicy. Ugniataj wszystko prawidłowo, aby ciasto pozostawało w tyle za palmami i ściankami naczyń. Następnie włóż ciasto do formy wysmarowanej masłem i posyp mąką. Następnie ponownie umieść formę w ciepłym miejscu. Gdy ciasto zwiększy swoją objętość 1,5 raza, umieść formę w piekarniku nagrzanym do 200 ° C. Piecz przez pierwsze 15 minut w temperaturze 200°C, następnie zmniejsz temperaturę do 150°C na kolejne 15 minut. Sprawdź gotowość chleba nakłuwając go suchym, czystym patyczkiem. Jeśli patyk pozostanie suchy, chleb jest gotowy. Wyjmij je z piekarnika, wytrzep ich formy i przykryj ręcznikiem (a najlepiej dwoma) do ostygnięcia.

naleśniki

  • olej roślinny (dowolny) – 1-2 łyżki stołowe;
  • mleko (kefir, serwatka) – 450 ml;
  • jajka – 3-4 szt .;
  • mąka lniana – 50 g;
  • mąka pszenna – 150 g;
  • sól – 0,5 łyżeczki;
  • cukier – 1 łyżeczka;
  • soda – 0,5 łyżeczki. (ugasić octem).

Jajka ubić na piankę z dodatkiem soli i cukru. Dodaj ćwiartkę mleka (kefir, serwatka). Wsypać oba rodzaje mąki i zagnieść dość gęste ciasto bez grudek. Gdy gęste ciasto dokładnie się ugnie, dodaj do niego porcjami pozostałe mleko, za każdym razem mieszając, aż będzie gładkie. Dzięki temu wyrabianiu ciasto naleśnikowe będzie jednorodne, bez grudek. Placki z siemienia lnianego upiec jak zwykle na rozgrzanej patelni.

naleśniki

Naleśniki lniane są bardzo łatwe w przygotowaniu, nawet początkujący sobie z tym poradzą. Jako podstawę możesz wziąć przepis na naleśniki (powyżej), zmniejszając w nim ilość płynu. Do ciasta naleśnikowego można dodać starte warzywa i owoce, a nawet odrobinę mielonego mięsa. Grubość ciasta naleśnikowego powinna mieć konsystencję zbliżoną do kwaśnej śmietany. Smażyć naleśniki na gorącym oleju roślinnym, rozprowadzając ciasto na patelni łyżką.

Ciasteczka

  • mleko lub woda – 0,5 łyżki stołowej;
  • mąka lniana – ¾ st.;
  • mąka pszenna – 1 łyżka;
  • cukier (miód, syrop klonowy) – 2 łyżki;
  • olej roślinny (dowolny) – 4 łyżki stołowe;
  • sól – 0,5 łyżeczki;
  • nasiona lnu – 6 łyżek. łyżki.

Wymieszaj sól, cukier i mleko, a następnie dodaj olej roślinny. Wymieszaj mąkę (pszenną i siemię lniane), dodaj sodę oczyszczoną i usmażone nasiona lnu. Wlać mieszankę soli, cukru, masła i mleka, zagnieść elastyczne ciasto. Zawiń w folię i odstaw na 20 minut. Posyp stół mąką i rozwałkuj na nim ciasto o grubości 5–8 mm, a następnie wykrój ciasteczka w kształt lub cienką szklankę. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 160°C przez 10-12 minut. Gotowe herbatniki powinny być złociste i chrupiące.

Kisiel

  • mąka lniana – 1 łyżka ze zjeżdżalnią;
  • miód – do smaku;
  • woda – 0,5 l.

Mąkę mieszamy z wodą i doprowadzamy do wrzenia na średnim ogniu. Następnie schłódź pod pokrywką i dodaj miód.

Tortille

  • cukier – 0,5 łyżki stołowej;
  • sól – 0,5 łyżeczki;
  • mąka pszenna – 1 łyżka;
  • mąka lniana – 0,5 łyżki stołowej;
  • kefir – 1 łyżka .;
  • soda – ¼ łyżeczki;
  • prażone nasiona lnu lub sezamu – do posypania.

Wymieszaj sodę z kefirem i pozostaw na 20 minut do schłodzenia. Następnie dodaj sól, cukier, mąkę pszenną i lnianą. Zagnieść ciasto i przykryć folią na 30 minut. Następnie rękoma oblanymi mąką podzielić ciasto na 6 części i uformować cienkie placki. Ich krawędzie powinny być grubsze niż środek. Tortille układamy na posmarowanym olejem pergaminowym papierze i na wierzchu posypujemy siemieniem lnianym lub sezamem. Jeśli wierzch ciasta jest suchy, a nasiona się do niego nie przyklejają, to przed posypaniem można posmarować ciasto wodą. Piec w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180°C. Wyjmij gotowe ciastka z arkusza i przykryj ręcznikiem, aż ostygną.

Babeczki

Muffin czekoladowo-jabłkowy:

  • mąka pszenna – ¾ st.;
  • mąka lniana – 1/3 łyżki;
  • kakao w proszku – ¼ st .;
  • jajko – 1 szt .;
  • olej roślinny (lub maślany) – 50 ml;
  • mleko – 250 ml;
  • jabłko – 1 szt .;
  • soda – ½ łyżeczki;
  • cukier – 100 g;
  • sól – ½ łyżeczki

Wymieszaj mąkę pszenną i lnianą, proszek kakaowy, sól, sodę, cukier. Jajko, mleko i masło wymieszać osobno. Jeśli używa się masła, należy pozwolić mu się stopić do miękkości, ale nie stopić. Następnie należy połączyć mieszankę sypką i mleczno-olejową i zagnieść ciasto. Będzie wystarczająco miękki. Ciasto podzielić na kawałki i ułożyć w foremkach. Do każdej formy dodać 2-3 małe plasterki jabłek i piec 20 minut w rozgrzanym piekarniku o temperaturze 180°C.

Babeczka z twarogiem

  • mąka pszenna – 100 g;
  • mąka lniana – 50 g;
  • skrobia – 40 g;
  • jajka – 3 szt .;
  • masło (margaryna) – 200 g;
  • twarożek – 200-250 g;
  • sól – 1 łyżeczka;
  • soda – łyżeczka

Rozpuścić masło do miękkości (nie podgrzewać!), natrzeć twarogiem, ubić jajka z cukrem na gęstą pianę. Wymieszaj osobno mąkę lnianą i pszenną, sodę, sól, cukier. Połącz wszystkie składniki i zagnieść ciasto. Gdy będzie gotowy, włóż go do foremek w kształcie kuli. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku, najpierw w 200°C przez 10 minut, a następnie w 170–180°C przez kolejne 10–15 minut. Gotowe babeczki posyp cukrem pudrem.

Jak zrobić mąkę lnianą w domu

Domową mąkę z siemienia lnianego można wytwarzać tylko z całych ziaren. Domowe technologie nie pozwalają najpierw wycisnąć oleju z nasion, a następnie zmielić je na mąkę. Dlatego należy pamiętać, że ze względu na obecność oleju roślinnego w składzie mąki ugotowanej w domu nie można przechowywać dłużej niż trzy dni i tylko w lodówce.

W dawnych czasach ziarno lnu ubijano w moździerzach lub mielono w małych młynkach, przesiewając powstałą mąkę przez sito. W dzisiejszych czasach możesz zastosować bardziej zaawansowaną metodę mielenia i użyć mocnego młynka do kawy lub blendera. W przeciwnym razie technologia pozostaje taka sama: przesiewaj zmielone nasiona przez sito, a pozostałe duże cząstki przesyłaj z powrotem do młynka do kawy. Gotową mąkę należy zapakować w kartonowe pudełko lub papierową torbę i wysłać do lodówki lub natychmiast zużyć.

Jak wybrać i przechowywać mąkę lnianą

Dziś mąkę lnianą można kupić dość swobodnie. Sprzedawany jest w dużych supermarketach w działach zdrowej żywności, a także w aptekach. Zaskakujące jest to, że tak użyteczny produkt ma dość niski koszt.

Zazwyczaj opakowanie beztłuszczowej mąki lnianej ma okres przydatności do spożycia 6 miesięcy. Jeśli wskazany jest dłuższy okres, oznacza to obecność konserwantów w produkcie, słuszniej byłoby go odrzucić.

Wskaźnikiem jakości może być oznaczenie na opakowaniu międzynarodowej normy „ISO”. Trzeba też dokładnie zapoznać się ze składem produktów, w których deklarowana jest obecność mąki lnianej. Producenci czasami zastępują ją innymi składnikami mąki lub dodają do samej mąki różne zanieczyszczenia w postaci cukru, aromatów lub konserwantów. Produkt z takimi dodatkami nie może już być uważany za całkowicie naturalny, więc korzyść z niego będzie niewielka.

Mąka lniana sprzedawana jest w różnych opakowaniach. Najlepiej wybrać próżniową, co zagwarantuje, że mąka nie miała kontaktu z tlenem atmosferycznym aż do samego otwarcia. Kolor mąki powinien być jednolity, jednolity, konsystencja powinna być równomiernie krucha. Po otwarciu opakowania produkt można przechowywać w lodówce nie dłużej niż miesiąc.

Ciekawostki dotyczące mąki lnianej

Len występuje w wielu odmianach. Len włóknisty daje więcej surowców włóknistych i bardzo mało nasion. Z drugiej strony len kędzierzawy wytwarza mniej błonnika i dużo nasion. Mezheumok lniany daje zarówno błonnik, jak i nasiona. Dziki len pełzający występuje również w naturze. Ale nie rozprzestrzenił się w kulturze, ponieważ jego nasiona dojrzewają nierównomiernie, a ich zbieranie jest trudne.

Len jest dwojakiego rodzaju: biały i czarny (złoty i brązowy). Białe nasiona zawierają zwiększoną ilość przeciwutleniaczy i lignanów, co czyni je jeszcze korzystniejszymi. Jednak len biały jest znacznie trudniejszy do znalezienia w sprzedaży niż len brązowy.

Ale niezależnie od odmiany i rodzaju nasion len jest nadal zdrowym produktem dietetycznym.

Alicja Kowalczyk
Edytor serwisu
Rate author