Okres trwałości arbuza w lodówce

Okres trwałości arbuza w lodówce

 

Tak więc gatunki późno dojrzewające w temperaturze + 2-5 stopni utrzymują się do 3-3,5 miesiąca, wczesne dojrzewanie – do dwóch miesięcy.

Jednocześnie zachowany jest cały smak i użyteczne właściwości jagód.

Ile przechowywać w lodówce? Wiele zależy od tego, czy arbuz jest cały, czy pokrojony.

Cały arbuz

Owoce melonów i tykw ważą do 12 kg. Wydłużenie okresu trwałości całego produktu jest trudne ze względu na objętość. Cóż, jeśli lodówka jest pojemna, możesz ją przechowywać przez długi czas. W przeciwnym razie zalecamy wybór jagód o wadze do 4 kg.

Arbuz pokrojony na pół lub na kawałki

Nie zawsze zjada się cały produkt na raz. Następnie plastry będą przechowywane w lodówce.

Skórka chroni słodki miąższ niepokrojonego produktu. W posiekanej jagodzie pod wpływem powietrza i bakterii rozpocznie się fermentacja i gnicie.

Dopuszczalne jest przechowywanie otwartego arbuza nie dłużej niż 2 dni.

Przeterminowany produkt może stać się trucizną pokarmową dla ludzi ze względu na szybkie namnażanie się szkodliwych mikroorganizmów.

Niepożądane jest przykrywanie miazgi folią. Musisz położyć kawałek na talerzu ze skórką do góry, przykryć folią na wierzchu. Niezjedzony kawałek można włożyć do głębokiej miski, przykryć pokrywką i odstawić w chłodne miejsce.

Rzeźba

Zielona skórka, czerwona miazga przyciągają miłośników rzeźbienia do kreatywności. Rzemieślnik zamienia okrągłą głowę w arcydzieło, wycinając ją w specjalny sposób.

Okres przechowywania takiego piękna jest bardzo krótki – do 9 godzin.

Można go rozłożyć w lodówce: skropić wodą, następnie zawinąć w folię, umieścić w głębokim pojemniku, zamknąć pokrywką.

Przygotowany produkt można całkowicie zawinąć w wilgotny ręcznik, odstawić na chłód do czasu przybycia gości.

Solony arbuz

6-9 miesięcy.

Jeśli nie ma możliwości wydłużenia okresu przydatności do spożycia, można spróbować ucztować na słonym deserze. To ciekawe danie o niezwykłym smaku. W domu są przepisy na konserwy w szklanych słoikach. Solenie beczek będzie stać w piwnicy do wiosny.

Marynowany arbuz

Marynowanie nie różni się zbytnio od marynowania. Dodaje się przyprawy: czosnek, imbir, zioła. Przechowywać do wiosny w chłodnym miejscu.

Sok z arbuza

Kawałki tego przysmaku rozpływają się w ustach, są w ponad 90 procentach płynne. Możesz również przygotować sok z arbuza, przestrzegając warunków jego utrzymania:

  • świeżo wyciśnięty sok nie może być przechowywany, nawet w lodówce;
  • przygotowany sok w wysterylizowanych słoikach na zimę należy umieścić w chłodnym miejscu.

2-6 godzin.

Istnieją przepisy na nalewkę z arbuza, gdy jagodę wypełnia się bez nacięć strzykawką z alkoholem i zawiesza w ciemnym miejscu. Za kilka dni jest gotowy do użycia.

Arbuz z uszkodzoną skórką

Maksymalnie tydzień.

Nie da się uratować smakołyku z uszkodzoną skórką. Kupując, dokładnie przestudiuj wygląd. Jeśli skorupa jest uszkodzona, zawartość jest niebezpieczna dla zdrowia, ponieważ bakterie już zaczęły się rozkładać.

Okres trwałości arbuza w temperaturze pokojowej

Aby zachować w temperaturze pokojowej, musisz wybrać gęste, mocne owoce o wadze 4-5 kg. Umieść w ciemnym miejscu, od czasu do czasu odwracaj.

Możesz więc trzymać go przez 1-2 miesiące.

Okres ważności arbuza w zamrażarce

Gospodynie zamrażają jagody na zimę w zamrażarce. Można to zrobić za pomocą miąższu arbuza.

W temperaturze -18-20 stopni może tam przebywać 10-12 miesięcy.

Wskazówki dotyczące przechowywania arbuza

Najpierw musisz wziąć pod uwagę wygląd: czy na powierzchni jest jakaś pleśń lub ciemne plamy. Proces fermentacji ma charakterystyczny kwaśny zapach. Musimy to powąchać. Owoc stał się ospały, zmiękczony, co oznacza, że ​​nie nadaje się do spożycia.

Który arbuz nadaje się do długotrwałego przechowywania

Hodowcy wyhodowali nasiona melona, ​​które dają wysoki plon i nadają się do długotrwałego przechowywania:

  • Odmiana „Ikar”. Ta kultura melona ma dobry smak, długowieczność do 5 miesięcy, przenośność;
  • „Chłód”. Jedna z popularnych odmian o twardych nasionach. Po wyjęciu ręcznym może być przechowywany przez 3 miesiące bez uszkodzeń;
  • Odmiana „Kustovoy 334”. Kora jest bardzo silna. Można go przechowywać do Nowego Roku, nadaje się do solenia. Okres przechowywania nasion arbuza wynosi 6-8 lat.

Warunki

  • pomieszczenie powinno być ciemne, wystarczająco chłodne, dobrze wentylowane, o wilgotności nie większej niż 80 procent;
  • bez lodówki w mieszkaniu można ją długo przechowywać w odpowiednim miejscu: w szafie; na balkonie przeszklona i częściowo ocieplona; łazienka, gdzie jest ciemno i wystarczająca wilgotność;
  • w prywatnym domu jest wiele miejsc. Wystarczą piwnica, piwnica, garaż, strych, komórka lokatorska. W tym przypadku jagody są owinięte ręcznikiem, umieszczone w siatce i zawieszone na haczyku;
  • suchy piasek jest dobrą odżywką. Drewniane pudełko wypełnij do połowy suchym piaskiem, połóż owoce i całkowicie przykryj na wierzchu.

Wniosek

Okres przechowywania arbuza zależy od różnorodności i warunków przetrzymywania. Dobre wyniki można osiągnąć niezależnie od miejsca zamieszkania.

Aby przedłużyć okres przechowywania, należy przestrzegać następujących zaleceń:

  • poprosić sprzedawcę o dokument certyfikacyjny w celu weryfikacji jakości produktu. W warunkach technicznych dla melonów i arbuzów opisano wszystkie momenty sprzedaży tych produktów. W dokumentach towarzyszących łatwo rozpoznać tę odmianę botaniczną. Zawartość azotanów musi być zgodna.
  • dowiedz się, jak owoce były przechowywane w magazynie, czy przestrzegane;
  • kup alabaster w sklepie, wymieszaj z wodą i posmaruj mieszanką zielone owoce. Możesz również pokryć skórkę parafiną;
  • umieścić z dala od innych warzyw i owoców, aby zachować smak.
Alicja Kowalczyk
Edytor serwisu
Rate author