Sos pesto: przepis w domu, z czym jeść, skład

Sos pesto: przepis w domu, z czym jeść, skład

Składniki
bazylia zielona (liście bez łodyg) – 30 g –
pietruszka (liście bez łodyg) – 10 g
parmezan – 40-50 g
orzeszki pinii – 40 g
czosnek – 2 ząbki
sól morska gruboziarnista – 2/3 łyżeczki
oliwa z oliwek ex.vir. – 80-100 ml
ocet winny (opcjonalnie) – 1 łyżeczka

Sos Pesto

We Włoszech nie można sobie wyobrazić prostego domowego posiłku bez niego – przyrządza się go w każdym domu. Sos pesto zyskał popularność na całym świecie, a jego sekret tkwi w harmonijnym połączeniu składników. Przyprawa bazyliowa, apetyczne orzechy, delikatne masło – wydają się być stworzone dla siebie, a w harmonijnym połączeniu pomagają sobie nawzajem w pełni się odsłonić. Zastosowanie tego dressingu jest bardzo szerokie: można z nim jeść wszystko, sos z zielonego pesto jest taki pyszny i apetyczny!

A przepis na sos pesto jest niezwykle prosty, a zrobienie wspaniałego sosu to podstawa. Tak, a komponenty do niego są proste i niedrogie, a najlepsze jest to, że każdy składnik można zastąpić eksperymentując ze smakami. Warto spróbować i przygotować ten wspaniały dodatek do potraw w domu. Uwierz mi, jest tak pyszny i niezwykły, że zmieni Twoje wyobrażenia o domowym jedzeniu! Dziś wszyscy dowiemy się o sosie pesto: z czym jada się tego zielonego Włocha, jaki jest jego skład, jak go przyrządzać i czym można go zastąpić.

Co to jest sos pesto

Czym jest sos pesto, jaki jest sekret jego niesamowitej popularności na całym świecie i z czym jest spożywany? Real Рesto to klasyka włoskiej kuchni. Jest to jasnozielony pikantny dressing z subtelnym orzechowym aromatem i nutami zieleni, gęstej maślanej konsystencji, ma maślany i przyjemny smak. Jest pyszny sam w sobie i nie wymaga żadnych dodatków: w pesto można maczać chleb, przaśny lawasz lub podpłomyk i będzie niesamowicie smacznym daniem. Pasuje do wszystkich potraw: zup i makaronów, mięsa i ryb, kanapek i chleba, przekąsek i sałatek. Jedyny w swoim rodzaju, powinien być cały czas w lodówce!

Powstał sos pesto, którego receptury znane są na całym świecie, a właściwie w Ligurii. Tradycyjnie jest ręcznie mielony tłuczkiem (pchli targ) w marmurowym moździerzu. Pierwotnie był własnością chłopów, a dopiero z czasem podbił cały świat i „migrował” na stoły drogich restauracji, aby rozjaśnić wykwintne dania i przekąski. Pesto powstało z bazylii i oliwy z oliwek, głównych skarbów Włoch. Przygotowywano go na ogół w celu zebrania bazylii do przyszłego użytku, czego było za dużo. Mielony był z olejem i solą i spożywany bez zmian, dodawany do makaronów i innych domowych tradycyjnych potraw. Z czasem został uzupełniony czosnkiem, orzechami i oczywiście parmezanem, a zamienił się w wyrafinowany dressing o niesamowitym smaku.

Dziś pesto można skosztować w każdej włoskiej restauracji. Ale lepiej gotować w domu – prawdziwy, domowy i niesamowicie pyszny. Z pewnością zaskoczy gości i podbije serca domu!

Kompozycja sosu pesto

Och, ten złożony i tak egzotyczny sos pesto: jego skład okazuje się tak prosty, że aż trudno w to uwierzyć! Prawidłowe przygotowanie sosu pesto jest nie do pomyślenia bez dwóch głównych składników – zielonej bazylii i oliwy z oliwek. Ale nawet one mogą być, jeśli nie zastąpione, to przynajmniej rozcieńczone: na przykład oprócz bazylii weź pietruszkę i dodaj tylko kilka czerwonych liści bazylii i tylko trochę koperku. Smaki będą bardzo różne, zakres wyobraźni jest ogromny do nieskończoności! Ponadto istnieje morze opcji, z którymi łączy się sos pesto: oprócz orzechów i sera można dodać nasiona, sezam, musztardę i chili, ogólnie nie bój się i szukaj nowych smaków.

Najważniejszym składnikiem sosu pesto jest olej, który musi być dobrej jakości. Olej musi być sprzedawany w przezroczystej szklanej butelce i musi być najpierw tłoczony na zimno, na etykiecie będzie napis „Extra virgin”. Nie trzeba dodawać, że nie możesz na tym zaoszczędzić! Smak gotowego produktu zależy bezpośrednio od jakości oliwy z oliwek, a jeśli jest zła, nie pomogą żadne przyprawy i zioła, po prostu okaże się bez smaku. Włosi są fanatykami oliwy z oliwek i potrafią rozróżnić różne odmiany oliwy według smaku. I wiedzą na pewno, że dobre masło to klucz do zdrowej i bosko pysznej domowej kuchni!

Kolejnym klasycznym składnikiem dressingu są orzeszki pinii, które wstępnie podsmaża się na suchej patelni do uzyskania przyjemnego aromatu. A dzięki nim możesz po prostu odważnie eksperymentować! Oprócz nich odpowiednie są orzechy włoskie lub orzechy nerkowca, orzeszki ziemne, a nawet nasiona, tworząc mieszanki – ogólnie szukając idealnego smaku. Najważniejsze to usmażyć wszelkie orzechy i nasiona, aby były smaczne i aromatyczne.

Do pesto dodaje się czosnek, który dodaje dressingowi odrobinę ostrości, pikanterii i subtelnego korzennego aromatu. Ale możesz się bez niego obejść, jeśli nie możesz znieść zapachu czosnku. Bez czosnku będzie bardziej miękki, delikatniejszy smak.

Do sosu należy dodać parmezan. Dzięki parmezanowi masa jest odżywcza, gęsta i apetyczna. Ale jeśli robisz sos pesto w domu, możesz wziąć inne odmiany twardego sera, najważniejsze jest wybranie dobrej jakości sera o dobrej odmianie.

To są główne składniki do przygotowania sosu pesto. Ale ilu kucharzy – tylu przepisów, a ilu gospodyń domowych – tyle eksperymentów w kuchni, bo każdy znajdzie, co dodać, żeby smak był doskonały. Więc bez ścisłych ograniczeń!

Z czym jeść, a co podawać z sosem pesto

Główne pytanie brzmi: z czym jest sos pesto? W domu możesz bezpiecznie postawić na stole miskę z zielonym dressingiem przynajmniej codziennie, niezależnie od tego, co masz dzisiaj na obiad: kotlety z dodatkiem warzywnym, młode gotowane ziemniaki, makaron, ryż, pieczeń lub ryba w piekarniku . Wszystko mu pasuje!

Pesto jest tłuste i gęste, dobrze komponuje się z suchymi dodatkami: owsianką, makaronem, gotowanymi lub duszonymi warzywami. Nie zepsuje sałatek i żadnych: nawet vinaigrette nabierze nowego, jasnego smaku pod tym zielonym sosem.

A pod „płaszczem” orzechów z oliwą z oliwek można podawać ryby lub mięso pieczone w piekarniku.

Nawet zupy pasują do niego! Spróbuj dodać miarkę zielonej masy do zupy warzywnej lub bulionu z makaronem drobiowym, a będziesz zachwycony bogatym smakiem. Wypróbuj, pasuje do wszystkiego!

Dania z sosem pesto

Sos Pesto
Pesto drobiowe

Co można ugotować z sosem pesto, aby urozmaicić domowe menu i zadowolić rodzinę czymś nowym i smacznym? Oferujemy najprostsze opcje, które nie wymagają nowej wiedzy kulinarnej:

  • Wypróbuj nowy przepis na burgery. Z mięsa mielonego uformować kulki, ułożyć na blasze do pieczenia i na wierzchu zrobić małe zagłębienie. Włóż do niego kawałek twardego sera i łyżkę zielonej masy. Wyślij pieczeń do piekarnika. Podawać z tortillą, chlebkiem pita lub sałatką warzywną.
  • Pieczoną w piekarniku rybę układamy na talerzach i obficie przykrywamy „futrem” pesto. Podawaj natychmiast na gorąco! W ten sam sposób możesz podać mięso z pieca, po francusku, z serem i pomidorem.
  • Jeśli masz grillowanego kurczaka lub drób z piekarnika, postaw małą miskę pesto dla wszystkich przy stole. Musisz w nim zanurzyć kawałki gorącego kurczaka i zjeść w tej formie. Palce będą lizać!
  • Zamierzasz ugotować makaron? Dopraw je małym plasterkiem masła i polej sosem pesto na talerz. Możesz dodatkowo dodać trochę smażonych grzybów lub startego sera. Lepiej niż restauracja!
  • Pesto jest świetnym zamiennikiem ketchupu i pasty pomidorowej. Spróbuj zrobić z nim domową pizzę z kurczakiem, kiełbaskami lub pieczarkami, będziesz zaskoczony nowym smakiem!
  • Sałatka ze świeżych warzyw i ziół z pesto to pyszne i bardzo zdrowe danie dla zdrowej diety. Posiekaj świeże pomidory, paprykę, dodaj więcej zieleni – sałatę, górę lodową, rukolę, bazylię. Całość polej sosem pesto i ciesz się!
  • Wypróbuj pesto jako pastę do kanapek. Rozsmaruj go na chlebie, na wierzchu połóż plasterki pomidorów, ogórków i szynki – jest bardzo smaczny i satysfakcjonujący! Dobrze jest też zawinąć go w chleb pita wraz z plastrami sera, szynki lub kurczaka, ziołami i pomidorami. Zdrowa i bardzo satysfakcjonująca przekąska na każdy dzień!

Te proste przepisy są już Ci znane, wystarczy dodać odrobinę skórki w postaci sosu z zielonych orzechów. Twoje potrawy staną się smaczniejsze i zdrowsze!

Co zjeść z sosem Genovese pesto z bazylią

Sos Pesto
Pesto pasuje do spaghetti

Sklepowe pesto Genovese z bazylią jest bardzo popularne wśród wielu kupujących w naszym kraju. Zawiera olej słonecznikowy i odrobinę oliwy z oliwek, bazylię, orzechy nerkowca, ser Pecorino Romano, czosnek, aromaty. Jest papkowaty, lekki, maślany. Produkt jest przechowywany w otwartym słoiku nie dłużej niż pięć dni – co jest oczywiste biorąc pod uwagę naturalność składników.

Jak używać sosu Genovese i gdzie go dodać? Najlepiej podawać makaron z sosem pesto, a najlepiej do spaghetti. Ponadto Genovese dobrze rozjaśni ryż, kaszę bulgur, gotowane ziemniaki i puree ziemniaczane. Będzie pasować do ryb i mięs, sałatek warzywnych. Genovese jest dość tłusta – należy to wziąć pod uwagę i umieścić ją w potrawach, które nie były smażone w obfitym oleju. Ale w przypadku potraw suchych, gotowanych lub z piekarnika – to jest w sam raz! Genovese ma ciekawy jasny smak i charakterystyczny bazyliowy aromat, ozdobi każde domowe potrawy.

Jak zrobić sos pesto: przepisy kulinarne

Pesto jest sprzedawane jako gotowe w supermarketach, ale nie daj się zwieść. Ten gotowy produkt ma niewiele wspólnego z prawdziwym włoskim pesto. Zawiera wiele konserwantów, wzmacniaczy smaku i koloru oraz innych szkodliwych chemikaliów. A smak wcale nie jest tak dobry jak w domu, prawdziwy!

Do Włoch jest daleka droga, ale nie można chodzić do restauracji. I dlaczego? W końcu sos pesto możesz zrobić w domu, o każdej porze roku, z dostępnych składników! Jest to łatwe i proste, a proces jest przyjemny i przyjemny. Włącz więc przyjemną włoską muzykę dla swojego nastroju, załóż piękny fartuch – i śmiało, stwórz arcydzieło!

Jak zrobić klasyczny sos pesto?

Sos Pesto
Pesto ze świeżym groszkiem

Najpierw spójrzmy na prawdziwy, klasyczny przepis z bazylią i orzeszkami pinii. Początkowo, według klasycznej receptury, opatrunek wykonywany jest ręcznie w zaprawie ceramicznej. Ale możesz też gotować w blenderze przy niskich obrotach. Sporządzony według tego przepisu sos będzie niesamowicie smaczny, można go doprawiać sałatkami, zupami, podawać do dań głównych i po prostu jeść z pieczywem.

Wymaga ścisłego przestrzegania proporcji i wszystkich składników, a głównym warunkiem jest to, aby produkty, które zostaną użyte, były świeże i wysokiej jakości, inaczej nic z tego nie wyjdzie. Ale smak się okaże – idealny!

Zawartość kalorii w gotowym produkcie wynosi 213 kcal.

Składniki do przygotowania sosu pesto:

  • Świeża zielona bazylia – 100 gr .;
  • Oliwa z oliwek – 120 ml;
  • Czosnek – 3 goździki;
  • Orzechy sosnowe – 50 gr .;
  • Ser parmezan – 50 gr.

Sos zajmie około 15 minut.Instrukcje krok po kroku:

  1. Umieść orzeszki pinii na patelni bez oleju i podpraż, mieszając od czasu do czasu, aby uzyskać przyjemny aromat.
  2. Liście bazylii myjemy, usuwamy gałązki i rozrywamy je rękoma. Jeśli zastanawiasz się, jak zastąpić bazylię – zostaw ten pomysł, w klasycznym przepisie jest niezastąpiona, a przy innych ziołach smak będzie zupełnie inny.
  3. Umieść liście i orzechy w misce blendera.
  4. Dodaj posiekany czosnek. Zacznij bić.
  5. Olej dodawać małymi porcjami, nie wlewać od razu.
  6. Do ugotowanej masy dodać starty parmezan i ponownie ubić.

Gotowy!

Sos ten może być stosowany jako dip, jako sos do ryb i mięsa lub jako dressing do sałatek. Podawaj z chlebem lub podpłomykiem, a zaskoczysz wszystkich gości!

Wszelkie przekąski i dania podawane z klasycznym pesto nabiorą włoskiego wyrafinowania i niezapomnianego smaku.

Sos pesto: przepis w domu krok po kroku

Trzeba przyznać, że klasyczny sos pesto jest bardzo smaczny, ale danie wychodzi trochę za drogo. Orzeszki pinii nie zawsze są dostępne w sprzedaży, a nawet niewielka ich garść kosztuje dużo pieniędzy. Zielona bazylia również gryzie, zwłaszcza zimą. Ile kosztuje prawdziwy parmezan? To po prostu nie jest sprawiedliwe!

Ale jest jeden domowy sposób na zrobienie sosu, który pozwala zastąpić niektóre produkty, a jednocześnie odtworzyć poprawny, harmonijny smak. Będzie jeszcze ciekawiej niż klasyczny opatrunek! Jak więc zrobić sos pesto z prostych składników dostępnych w domu?

Zawartość kalorii w tym domowym sosie to 209 kcal.

Składniki:

  • Oliwa z oliwek – 250 ml;
  • Bazylia zielona – mały pęczek;
  • Pietruszka – pół pęczka;
  • Kilka czerwonych liści bazylii i trochę koperku;
  • Orzechy włoskie – 2 łyżki stołowe;
  • Obrane nasiona – 2 łyżeczki;
  • Sezam biały – 1 łyżeczka;
  • Czosnek – 4 goździki;
  • Twardy ser – 50 gr .;
  • Sól, pieprz czarny do smaku.

Przepis na prosty sos pesto w domu krok po kroku:

  1. Na rozgrzaną, suchą patelnię wsyp sezam, obrane orzechy włoskie i nasiona. Mieszając smaż przez kilka minut, aby uzyskać przyjemny aromat. Uważaj, aby nie zacząć się palić.
  2. Wlej mieszankę orzechów, nasion i sezamu do miski blendera i zrób jednolitą owsiankę.
  3. Do tej owsianki dodaj posiekany czosnek i posiekane zioła. Umyj zielenie zimną wodą i pamiętaj, aby je wysuszyć i usunąć wszystkie twarde łodygi.
  4. Ponownie zmiksuj całą masę jedzenia za pomocą blendera.
  5. Do tej masy wlewamy oliwę, dodajemy sól i pieprz. Ser zetrzyj na grubej tarce.
  6. Sos dokładnie ubij blenderem.

Podawać natychmiast i przechowywać w lodówce nie dłużej niż dwa dni.

Co podać – zdecyduj sam, na przykład ze spaghetti, sałatkami, ziemniakami, mięsem i rybą. Świetnie komponuje się nawet ze zwykłymi pierogami czy pierogami, a z warzywnymi naleśnikami czy naleśnikami – będziesz zachwycony!

Sos z zielonego pesto

Sos Pesto
Pesto podawane z łososiem

Jest jeszcze inny oryginalny sposób na zrobienie sosu pesto w domu, który jest szczególnie dobry na wiosnę: kiedy chcesz więcej pachnących ziół i witamin, a organizm pragnie pożytecznych substancji! Ten dressing jest bardzo zdrowy i witaminowy, ale jednocześnie pyszny do granic szaleństwa. Dodaj do mięsa, kurczaka i owoców morza, świeżych sałatek, gulaszu warzywnego. Możesz nawet włożyć łyżkę do barszczu, będzie to niezwykłe! Sos będzie składał się z różnego rodzaju ziół, orzechów i olejków.

Zawartość kaloryczna – 192 kcal.

Składniki:

  • Olej słonecznikowy – 100 ml;
  • Oliwa z oliwek – 100 ml;
  • Cebula zielona – 2-3 pióra;
  • Koper, pietruszka, czerwona bazylia, rukola, kolendra – duża wiązka mieszanki;
  • Świeża zielona bazylia – średni pęczek;
  • Czosnek – 5-6 goździków;
  • Mieszanka dowolnych orzechów – 3 łyżki;
  • Sól i pieprz do smaku.

Stację benzynową przygotowujemy krok po kroku:

  1. Najpierw podgrzej patelnię i usmaż na niej mieszankę orzechów. Mogą to być orzeszki ziemne, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, a dla smaku dodaj nasiona lub sezam – będzie tylko lepiej. Smaż przez około pięć minut, aż do uzyskania przyjemnego apetycznego zapachu.
  2. Opłucz wszystkie warzywa, dobrze wysusz. Odetnij łodygi i niezbyt drobno posiekaj liście.
  3. Obierz czosnek.
  4. Do blendera wrzuć wszystkie produkty: czosnek, zioła, smażone orzechy i nasiona. Sól i pieprz. Możesz dodać małą szczyptę chili dla przyprawy.
  5. Całość polać oliwą – oliwą i słonecznikiem w równych częściach.
  6. Ubij blenderem, aby uzyskać gęstą zieloną pastę.

To całe przygotowanie! Twój zielony sos jest gotowy do podania i cieszenia się!

Sos Pesto Barilla

Sos Pesto
Robienie pesto

Pesto Barilla to popularny produkt sklepowy, który uwielbia wiele osób. Z czego to jest zrobione? Zawiera masło, cukier i sól, orzeszki pinii, ser i bazylię, a także trochę czosnku i pietruszki. Spróbujmy ugotować go w domu, a w przeciwieństwie do producenta, który wytwarza produkt w dużych partiach, od razu zrobimy świeży sos: domowy będzie znacznie smaczniejszy!

Jaka jest zawartość kalorii w Barilli? Dużo – 525 kcal. Ale można go jeść w małych porcjach.

Składniki:

  • Bazylia zielona – pęczek;
  • Świeża pietruszka – mały pęczek;
    czosnek – 5 ząbków;
  • olej z oliwek i słonecznika – po 100 ml;
  • Cukier – 1 łyżka stołowa;
  • Parmezan lub inny twardy ser – 50 gr .;
  • Orzechy sosnowe lub inne – 30 gr .;
  • Sól, pieprz, przyprawy do smaku.

Przepis krok po kroku:

  1. Czosnek obrać i pokroić na kawałki.
  2. Umyj pietruszkę i bazylię, usuń szypułki. Pokrój zielenie.
  3. Połącz zioła i czosnek w blenderze.
  4. Podsmażamy orzechy i wkładamy w to samo miejsce.
  5. Dodaj cukier i masło.
  6. Zetrzyj ser.
  7. Sól, lekko dopraw.
  8. Zmiel wszystko blenderem przy niskich obrotach, aż powstanie przyjemna gęsta konsystencja.

Cieszyć się!

Jak wymienić sos pesto

Sos Pesto
Pesto z mozzarellą i kurczakiem

Pesto jest wyjątkowe, dość trudno je zauważyć z innym sosem, ponieważ jego smak jest bardzo nietypowy i charakterystyczny. Ale jeśli to konieczne, możesz przygotować sos z dowolnej sezonowo dostępnej zieleni, dodając zwykły olej roślinny, czosnek i sól. Będzie pysznie!

W niektórych restauracjach i zakątkach świata pesto zastępuje się salsą, ale smakuje bardziej cierpko i pikantnie. Możesz też wziąć chili, wymieszać z warzywami i ziołami, dodać olej – to będzie ciekawe połączenie!

Najważniejsze jest mieszanie produktów w harmonijnych proporcjach. Eksperymentuj z ziołami, warzywami, przyprawami i olejami i sam stwórz niepowtarzalne smaki!

Jakie są korzyści zdrowotne i szkody wynikające z sosu pesto?

Wszędzie nie podaje się sosu pesto: w drogich włoskich restauracjach i trattoriach, w prostych pizzeriach iw kuchniach gospodyń domowych na całym świecie. Bo jest nie tylko smaczny, ale i szalenie zdrowy!

Sos zawiera oliwę z oliwek, która jest produktem leczniczym, a spożywana regularnie chroni organizm przed wszelkimi chorobami. Czosnek to wierny pomocnik w walce z infekcjami i wirusami, a świeże zioła to magazyn witamin. Ten zielony sos wzmocni układ odpornościowy, podniesie poziom hormonów szczęścia lepiej niż jakikolwiek antydepresant, poprawi samopoczucie i wygląd. Najważniejsze jest z umiarem, ponieważ jest bardzo kaloryczne!

Wniosek

Z pewnością pokochasz sos pesto i sprawisz, że będzie on stałym gościem w kuchni przez cały rok. Wypróbuj nasze przepisy i przekonaj się, że zdrowa i wykwintna włoska kuchnia jest łatwa i niedroga!

Alicja Kowalczyk
Edytor serwisu
Rate author