Sterylizacja i pasteryzacja produktów domowych

Często w przepisach na puste miejsca nie wystarczy rozłożyć gotową żywność w puszkach na sterylne słoiki. Czasami jest to wymaganesterylizacja lub pasteryzacja gotowego produktu.

Pasteryzacja to proces obróbki cieplnej produktu w celu zniszczenia patogenów lub zmniejszenia ich całkowitej liczby. Przeprowadza się, gdy żywność jest podgrzewana do maksymalnie 100 ° C.

W trakcie sterylizacji realizujemy obróbkę cieplną mającą na celu zabicie wszystkich mikroorganizmów i ich zarodników. Przeprowadzane przez pewien czas w temperaturach powyżej 100 ° C.

Przyjrzyjmy się najpopularniejszym metodom gotowania.Zalecenia dotyczące sterylizacji żywności w puszkachJak prawidłowo sterylizować puszki za pomocą półfabrykatów:

  • W piecu:
  • Napełnione puszki muszą być zamknięte pokrywkami bez ich przekręcania.
  • Umieścić konserwy w piekarniku na ruszcie i podgrzać do 100-120 ° C. Jeśli temperatura jest wyższa, istnieje ryzyko, że puszki pękną.
  • Czas przetwarzania puszek 0,5 litra wynosi 15 minut, 1-2 litry – 20 minut, 3 litry – 25 minut.
  • Wyłącz piekarnik i pozwól słoikom lekko ostygnąć. Usuń i dokręć.
  • Za pomocą tej metody możliwa jest pasteryzacja detali, ale już w temperaturze 75-90°C.
  • We frytownicy. Przedmioty obrabiane są podobnie jak sterylizacja i pasteryzacja w piecu.
  • W kuchence mikrofalowej. Napełnione puszki bez pokrywek umieszcza się w kuchence mikrofalowej, która jest włączana z maksymalną mocą. Po zagotowaniu wody moc jest nieco zmniejszona i przetwarzanie jest kontynuowane przez kolejne 2-3 minuty. Pokrywki są sterylizowane osobno, ponieważ nie można ich wkładać do kuchenki mikrofalowej. Dzięki tej metodzie przetwarzania ogórki oczywiście pozostaną chrupiące, a inne warzywa nie stracą swoich właściwości.
Pasteryzacja w piekarniku
Pasteryzacja w piekarniku

Pasteryzacja detali

Do pasteryzacji przedmiotów potrzebny będzie duży rondel lub zbiornik. Po zainstalowaniu na spodzie rusztu wykonanego z drewna lub metalu o wysokości 2,5–3 cm, rozłóż na nim czysty bawełniany ręcznik. Jeśli krata nie jest dostępna, możesz ograniczyć się do jednego czystego ręcznika. Umieść słoiki z półfabrykatami na dnie patelni, przykryj wysterylizowanymi pokrywkami.

Ważny! Wybierz słoiki o tej samej objętości, w przeciwnym razie będziesz musiał oddzielnie sterylizować różne pojemniki.

Ilość wody należy wlać do zbiornika tak, aby jej poziom pokrywał się z poziomem produktów w puszkach, około 1–2 cm od krawędzi szyjki.

Różne puste miejsca
Różne puste miejsca

Jak prawidłowo pasteryzować słoiki wypełnione owocami lub warzywami? Jeżeli zamierza się używać pokrywek z klipsami, to słoiki należy zapieczętować nimi przed rozpoczęciem pasteryzacji. Podczas zakładania zacisku należy uważać, aby nie poruszyć gumowym o-ringiem. A jednak – pojemniki z takimi pokrywkami powinny być całkowicie zalane wodą.

Oczywiście w zbiorniku można jednocześnie pasteryzować tylko jeden rozmiar słoika. Czysty ręcznik, wstępnie ułożony na dnie, powinien zapobiegać stykaniu się puszek z dnem i ze sobą. Czas trwania procesu jest określony przez recepturę, ale nie wolno dopuścić do trawienia produktu. 

Rozważany jest najlepszy czas nagrzewania: półlitrowe puszki – 15 minut; przez 5 minut dłużej należy podgrzać pojemniki jedno- i dwulitrowe; moczyć w trzylitrowej łaźni wodnej przez co najmniej 25 minut.Przestrzegając tych wskazówek, możesz cieszyć się własnymi preparatami przez całą zimę, nie tracąc żadnego z nich na skutek nieprawidłowej pasteryzacji. Pasteryzacja detali

Alicja Kowalczyk
Edytor serwisu
Rate author